Ga verder naar de inhoud
Ambassadeur

Marie Moors

Doctoraatsstudente Faculteit Architectuur en Kunst, UHasselt
29 jaar
Limburgse in Brussel

Marie Moors

Marie Moors is doctoraatsstudente aan de faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt met een groot hart voor de modernistische architectuur van midden 20ste eeuw. Daarnaast is ze ook de secretaris van Docomomo Belgium, het nationale bestuur van de internationale non-profitorganisatie Docomomo International die zich inzet voor de documentatie en conservatie van de moderne beweging. Haar doel? Out of the box denken om die modernistische gebouwen nieuw leven in te blazen, en ze zo te redden van onterechte afbraak. Dat is ook waarom ze graag ambassadeur wilde zijn voor Open Monumentendag.

Open Monumentendag en de Dag van de architectuur vinden dit jaar plaats op dezelfde dag en slaan de handen in elkaar. Ze brengen een gezamenlijk programma waarin erfgoed en hedendaagse architectuur elkaar ontmoeten. Marie is deel van het team jonge curatoren dat de projecten selecteerde, dit met veel overtuiging om architectuur dichter bij het brede publiek te brengen.

Ik geloof dat we, door met een positieve bril naar bepaalde modernistische projecten te kijken, het negatieve stigma kunnen wegnemen. Gebouwen van de moderne periode zijn vaak in slechte staat, maar ze zijn veel toekomstbestendiger dan men zou denken.

In haar doctoraat onderzoekt Marie welke mogelijkheden er zijn om modernistische woonensembles een nieuwe toekomst te geven. Door de gelaagdheid van een site als de Arenawijk in Deurne bloot te leggen en de betekenisverschuiving - van optimistische wederopbouw architectuur naar een sociaal woonproject dat niet meer voldoet aan hedendaagse normeringen - in tijd en ruimte te vatten, denkt ze dat er veel genuanceerdere en duurzamere oplossingen uit de bus kunnen komen.

Marie hoopt om jonge architecten mee op de kar te krijgen zodat er in de toekomst meer middelen worden gestoken in onderzoek, om op die manier de sociale, culturele, historische e.a. rollen van zo'n projectsites beter te begrijpen. Alleen zo kunnen we op een doordachte en sociaal duurzame manier bestaand patrimonium een tweede leven geven.