Ga verder naar de inhoud
Ambassadeur

Marie Moors

Doctoraatsstudente Faculteit Architectuur en Kunst, UHasselt
29 jaar
Limburgse in Brussel

Marie Moors

Marie Moors is doctoraatsstudente aan de faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt met een groot hart voor de modernistische architectuur van midden 20ste eeuw. Daarnaast is ze ook de secretaris van Docomomo Belgium, het nationale bestuur van de internationale non-profitorganisatie Docomomo International die zich inzet voor de documentatie en conservatie van de moderne beweging. Haar doel? Out of the box denken om die modernistische gebouwen nieuw leven in te blazen, en ze zo te redden van onterechte afbraak. Dat is ook waarom ze graag ambassadeur wilde zijn voor Open Monumentendag.

Open Monumentendag en de Dag van de architectuur vinden dit jaar plaats op dezelfde dag en slaan de handen in elkaar. Ze brengen een gezamenlijk programma waarin erfgoed en hedendaagse architectuur elkaar ontmoeten. Marie is deel van het team jonge curatoren dat de projecten selecteerde, dit met veel overtuiging om architectuur dichter bij het brede publiek te brengen.

Ik geloof dat we, door met een positieve bril naar bepaalde modernistische projecten te kijken, het negatieve stigma kunnen wegnemen. Gebouwen van de moderne periode zijn vaak in slechte staat, maar ze zijn veel toekomstbestendiger dan men zou denken.

In haar doctoraat onderzoekt Marie welke mogelijkheden er zijn om modernistische woonensembles een nieuwe toekomst te geven. Door de gelaagdheid van een site als de Arenawijk in Deurne bloot te leggen en de betekenisverschuiving - van optimistische wederopbouw architectuur naar een sociaal woonproject dat niet meer voldoet aan hedendaagse normeringen - in tijd en ruimte te vatten, denkt ze dat er veel genuanceerdere en duurzamere oplossingen uit de bus kunnen komen.

Marie hoopt om jonge architecten mee op de kar te krijgen zodat er in de toekomst meer middelen worden gestoken in onderzoek, om op die manier de sociale, culturele, historische e.a. rollen van zo'n projectsites beter te begrijpen. Alleen zo kunnen we op een doordachte en sociaal duurzame manier bestaand patrimonium een tweede leven geven.

De favorieten van Marie

Ga zeker een kijkje nemen in de Fierenshoven, een van de laatste gebouwen in Antwerpen dat is opgetrokken in het baksteenmodernisme. In de jaren ’30 een pionier binnen het nieuwe moderne wooncomfort, en nu een prachtig voorbeeld van herbestemming van modernistisch erfgoed.

Het Zonnelied is nog lang niet uitgezongen. Dit modernistische klooster is een schoolvoorbeeld van een interdisciplinaire samenwerking tussen architect, beeldhouwer en glaskunstenaar. De recente renovatie herstelt het gebouw in ere, een plek waar je tot rust kan komen. Zeker het bezoeken waard.

Deze kans om binnen te kijken in een van de mooiste modernistische woningen die Renaat Braem ooit maakte, is eentje om niet te laten liggen. Daarbovenop, verzorgt Jo Braeken de rondleiding. De oevrecatalogus die hij maakte over Renaat Braem, is tot op de dag van vandaag een van mijn grootste inspiratiebronnen voor mijn doctoraatsstudie. Van deze kenner het verhaal over de samenwerking tussen Braem en familie Alsteens horen: je zou voor minder afzakken naar Overijse.

De Predikheren bibliotheek is dé plek waar architectuur en literatuur hand in hand gaan. De adembenemende renovatie voegt een nieuw verhaal toe in de boekenkast van het voormalig Predikherenklooster.

Het Plantin-Moretus Museum is één van de meest boeiende musea die ik ooit bezocht. Dit letterlabyrint in het hartje van Antwerpen, is dan ook niet voor niets erkend als Unesco Werelderfgoed. Bezoek zeker ook de nieuwe leeszaal: deze kleurrijke en artistieke toevoeging toont hoe oud en nieuw perfect hand in hand kunnen gaan.