Ga verder naar de inhoud
Ambassadeur

Astrid Decruyenaere

Projectmedewerker Erfgoedfabriek voor Musea Brugge
27 jaar
Brugge

Astrid Decruyenaere

Astrid Decruyenaere studeerde Conservatie en Restauratie aan de Universiteit Antwerpen, waar ze in de ban raakte van glas-in-loodramen. Ze besliste dat ze ze niet enkele wilde kunnen restaureren, maar ook zelf maken op de oude, ambachtelijke manier.

Tijdens een extra opleiding in avondschool leerde Astrid glazenier Leo Crul kennen. Hij ademt glas-in-lood kunst en zijn talent en vakkennis zijn immaterieel erfgoed dat niet verloren mag gaan. Daarom vroeg Astrid een meester-leerlingtraject aan, een beurs voor het doorgeven van vakmanschap, van het departement Cultuur, Jeugd en Media. Op die manier kan ze vier dagen per week werken voor de Erfgoedfabriek van Musea Brugge en één dag meedraaien in het atelier van Leo, waar hij haar de kneepjes van het vak leert.

De glas-in-lood kunst zit in Leo zijn hoofd en in zijn vingers. Dat moet doorgegeven worden om het ambacht in leven te houden, zodat al die kennis niet verloren gaat. Daar is het meester-leerlingtraject perfect voor.

Het stoffige imago dat mensen met glas-in-loodramen associëren vindt Astrid onterecht en ze wil met haar werk het tegendeel bewijzen. Ze werkt graag met abstracte vormen, wil graag ontwerpen voor kantoren en privéwoningen en hoopt in de toekomst samen te werken met binnenhuisarchitecten en een eigen atelier te hebben.