Astrid Decruyenaere
Astrid Decruyenaere
Astrid Decruyenaere studeerde Conservatie en Restauratie aan de Universiteit Antwerpen, waar ze in de ban raakte van glas-in-loodramen. Ze besliste dat ze ze niet enkele wilde kunnen restaureren, maar ook zelf maken op de oude, ambachtelijke manier.
Tijdens een extra opleiding in avondschool leerde Astrid glazenier Leo Crul kennen. Hij ademt glas-in-lood kunst en zijn talent en vakkennis zijn immaterieel erfgoed dat niet verloren mag gaan. Daarom vroeg Astrid een meester-leerlingtraject aan, een beurs voor het doorgeven van vakmanschap, van het departement Cultuur, Jeugd en Media. Op die manier kan ze vier dagen per week werken voor de Erfgoedfabriek van Musea Brugge en één dag meedraaien in het atelier van Leo, waar hij haar de kneepjes van het vak leert.
De glas-in-lood kunst zit in Leo zijn hoofd en in zijn vingers. Dat moet doorgegeven worden om het ambacht in leven te houden, zodat al die kennis niet verloren gaat. Daar is het meester-leerlingtraject perfect voor.
Het stoffige imago dat mensen met glas-in-loodramen associëren vindt Astrid onterecht en ze wil met haar werk het tegendeel bewijzen. Ze werkt graag met abstracte vormen, wil graag ontwerpen voor kantoren en privéwoningen en hoopt in de toekomst samen te werken met binnenhuisarchitecten en een eigen atelier te hebben.
De favorieten van Astrid
Astrid op Open Monumentendag
Meesterglazenier Leo Crul en ik zetten de deuren van zijn prachtige glasatelier te Brugge open!
We vertellen je er alles over glasramen, hoe ze gemaakt en gerestaureerd worden. Iedereen is welkom!
Het verdwijnen van historische glas-in-loodramen uit het straatbeeld is een groot probleem, maar ook behoud en conservatie van historisch schrijnwerk is belangrijk. Rondleidingen als deze zijn heel waardevol om mensen te sensibiliseren om schrijnwerk (én glas-in-loodramen 😉) te behouden, ook als het gebouw of de gevel niet beschermd is. Schrijnwerk en glas-in-lood gaan hand in hand.
Deze molen ligt niet ver van mijn ouderlijk huis in Poelkapelle. Als kind passeerde ik hier regelmatig en de molen maakte toen al indruk. Hij diende voor mij ook als referentiepunt wanneer ik ging lopen. Het is heel positief dat er terug twee molenaars aan de slag gaan!
Ik woon in Kortrijk en ik kijk erg uit naar de komst van ABBY, de nieuwe tentoonstellingshal op de Groeningesite. Ik word er kind aan huis, dat weet ik nu al.
Naast glas-in-loodramen zijn keramiek en tegels ook mijn zwakke plek. Deze gevel in Gent moet je gezien hebben, zeker nu die vakkundig gerestaureerd werd door Melissa en Charlot. Prachtig en uniek!
Depotyze in Ieper is net zoals vele andere erfgoeddepots een gesloten depot: je loopt er niet zomaar binnen. Grijp deze kans om er om een blik achter de schermen te werpen!
Voor de prachtige glas-in-loodramen alleen al zou ik met plezier afzakken naar Grembergen!