Ga verder naar de inhoud
Ambassadeur

Joost Van den Branden

Theatermaker
48 jaar
Sint-Gillis-Waas

Joost Van den Branden

Sint-Niklaas is naast gaststad van Open Monumentendag dit jaar ook voorzitter van Het land van Reynaert. Een jaar lang eren zij het immaterieel erfgoed dat het verhaal van Reynaert De Vos is. Speciaal daarvoor heeft theatermaker en Sint-Niklazenaar Joost Van den Branden het verhaal in een hedendaags jasje gestoken. Het resultaat? R de musical, een verhaal over criminaliteit en drugs in een buitenwijk. Het lijkt mijlenver af te staan van het origineel, maar niets is minder waar.

De voorstelling vindt plaats in openlucht, op de fabriekssite van SVK, dichtbij de stadskern van Sint-Niklaas. Er werd bewust gekozen voor deze meer dan honderd jaar oude industriële site omdat het de sfeer van het verhaal perfect meegeeft. Je kan deze site, die nog steeds actief is, ook tijdens Open Monumentendag bezoeken.

Je mag erfgoed niet onder een stolp zetten. Je moet er iets mee doen, het hedendaags maken. Dat is exact wat ik heb gedaan met R de musical. Als je je publiek wil raken, moet je ook raakvlakken creëren.

Joost is historicus van opleiding en heeft een hart voor erfgoed, waar hij een heel eigen visie op heeft. Dat zie je ook in zijn werk voor Theater Tieret, waar hij artistiek leider, scenarist en poppenspeler is. Een unieke stiel met een groot verleden dat hij via zijn werk in leven probeert te houden.

De première van R de musical vindt plaats tijdens het weekend van Open Monumentendag. Er staan 7 opvoeringen voor telkens 1000 mensen gepland.