Ga verder naar de inhoud
Ambassadeur

Luna Nys

Communicatieverantwoordelijke Vlaamse Dienst Speelpleinwerk & TikTokker
25 jaar
Gent/Heist-op-den-berg

Luna Nys

Even jong en speels als Luna Nys zelf is, gaat ze om met erfgoed. Met een smartphone in de hand wil ze jong en oud laten zien welke tradities er in ons land allemaal bestaan. Haar passie voor die tradities begon in 2017 toen ze per toeval deelnam aan de pompoenregatta in Kasterlee. Het was een onvergetelijke dag. Roeien in een pompoen in het water, het klinkt ludiek en banaal, dat is het misschien ook. Maar het is één van de vele ludieke en banale tradities die landgenoten ieder jaar opnieuw ondernemen.

Sinds 2017 houdt Luna een lijstje bij met soortgelijke tradities. Sinds een jaar doorkruist ze het land om ze in beeld te brengen. Van het Ros Beiaard, naar de bloemencorso in Loenhout tot de garnaalvissers in Oostduinkerke. Het gaat vaak om kleine, lokale evenementen met een gigantische impact. Sommige zijn algemeen bekend, andere gaan bijna onopgemerkt voorbij. Luna heeft er haar missie van gemaakt om jongeren die tradities te doen ontdekken.

Jongeren zijn wel geïnteresseerd in erfgoed. Je moet hen gewoon mee op sleeptouw nemen. Dat is wat ik probeer te doen. Hen bereiken op hun manier, op mijn manier.

Op een jaar tijd kreeg Luna 27.000 volgers op TikTok. 85% van hen is jonger dan 35 jaar. Het valt haar op dat jonge mensen nog altijd geïnteresseerd zijn in erfgoed, maar dat ze vaak een duwtje in de rug nodig hebben, iets wat ze met haar video's wil bereiken. Tijdens Open Monumentendag gaat Luna ook graag op zoek naar erfgoedlocaties waarover ze iets kan ontdekken. Het liefst gaat ze langs bij een locatie vlakbij huis, een plek waar ze bijvoorbeeld iedere dag voorbij fietst maar nog nooit is binnen geweest.

De favorieten van Luna

Dieren, tractors, boekentassen of de volledige Noordzee: je kunt het zo gek niet bedenken of we wijden het. Een traditie die ik tot enkele jaren geleden nog niet kende, maar in vele dorpen jaarlijks plaatsvindt. De ideale gelegenheid om het zelf eens mee te maken!

Als kind zag ik soms de boogschieters in ons dorp oefenen achter de kerk. Dat had altijd iets spectaculairs: de gekrijte scores achter hun namen of de pluimpjes die achterbleven. Ik dacht toen dat dat iets voor oude mannen was. Tijd om het tegendeel te bewijzen!

Een giganstische groep mensen die zich verkleden en een verhaal tot leven brengen: heerlijk! Ik hoor ze met veel plezier uit over wat ze doen en wat hen drijft.

Ik ben altijd benieuwd naar oude ambachten die tot op vandaag nog uitegvoerd worden. Dat mensen zo precies te werk kunnen gaan, dat is bijna niet te geloven. Zelf een poging wagen, maakt het alleen maar ongeloflijker.