Bob Pleysier
Erfgoed als pleisterplaatsen
Bob Pleysier groeide op in Essen maar verhuisde 50 jaar geleden naar Leuven, waar hij in de Matadiwijk ging wonen. Een wijk die gerust een dorp in de stad mag worden genoemd, maar toch geen pleisterplekken heeft waar mensen een onverwachte babbel kunnen doen. Wel was er een klein kapelletje, waarvan Bob samen met het wijkcomité een ontmoetingsplaats voor iedereen uit de wijk maakte. De plek werd omgedoopt tot Place de l'Apéro.
Dat is volgens Bob dan ook wat erfgoed moet zijn: een plek om mensen ongedwongen samen te brengen. Een kapel of kerk is daarvoor de perfecte plaats. Al mag de slinger volgens Bob niet doorslaan. Als gorte liefhebber van kerken vindt hij dat kerken enkel herbestemd mogen worden als ze een culturele of spirituele waarde behouden. Erfgoed is er voor de mensen, en dat moet altijd zo blijven.
Erfgoed kan mensen samenbrengen. Het zijn vaak pleisterplaatsen, de ideale locaties voor inclusieve projecten. En dat kan heel laagdrempelig zijn.
In de boekenreeks 'Straathistories' is er ook een bundel gepubliceerd over Matadi met de geschiedenis en verhalen van de wijk en bewoners, waaronder dat van Bob. Binnenkort is het 100 jaar geleden dat de eerste bewoners arriveerden in de wijk. Bob en het wijkcomité zijn volop bezig met voorbereidingen om dat gepast te herdenken én vieren.
De favorieten van Bob
Bob op Open Monumentendag
Passeer zeker even langs de Place de l’Apéro. Midden in de exact 100 jaar oude Matadiwijk staat een kapelletje dat de pleisterplaats werd voor de buurt. U krijgt er een rondleiding en u kan afsluiten met een drankje. Als het brouwen lukt, is dat zelfs een Matadi-biertje!
Karakteristieke oude Leuvense stadsbuurt die helemaal veranderde door de actieve bezieling van buurtwerk de Straatmus.
Imker Staf Kamers vertelt als geen ander op zijn sappige manier over het belang van bijen, over koninginnen en werksters en over zijn abdijhoning. Wees niet bang, u wordt niet gestoken. In zijn hele bezoekershistorie is er maar één man ooit per ongeluk door een bij gestoken: Louis Tobback !
Mooie toren, mooie beiaard en een bijzonder mooie man: Luc Rombouts. Topmuzikant, maar ook de meest inclusieve man in de wijde omtrek. Hij maakte van de klokkentoren een devote jukebox, waar Elvis en Bach verbroederen.
Er is veel te doen in Abdij van Park, maar mis zeker deze activiteit niet! De Alamire Foundation in de Mariapoort is het internationaal studiecentrum voor het muziekleven in de Nederlanden van de middeleeuwen tot 1800. U krijgt er prachtig orgelconcert bovenop.
Het abdijbezoek kan u pas in vrede afronden na een vesperconcert van de Norbertijnen in de Sint Jan de Evangelisten Kerk. Nu kan u in gemoedsrust huiswaarts gaan.