Over ons

Logo herita

Wie zijn we?

Open Monumentendag Vlaanderen wordt georganiseerd door Herita, dé netwerkvereniging voor onroerend erfgoed in Vlaanderen. Herita heeft het voorrecht om waardevolle historische plekken in Vlaanderen te beheren en te restaureren, met de steun van vele vrijwilligers. Zo worden onze schitterende, maar vaak kwetsbare monumenten bewaard voor toekomstige generaties. Het erfgoed dat Herita beheert stellen ze open voor het publiek. Zo kan een brede waaier aan bezoekers deze bijzondere plekken écht ontdekken, beleven en waarderen. 

Herita heeft als erfgoedstichting de ambitie om uit te groeien tot National Trust voor Vlaanderen en werkt samen met andere National Trusts wereldwijd. Op deze manier maakt de vzw deel uit van een internationale gemeenschap van meer dan 1.000 monumenten die beheerd worden in het algemeen belang. Van de gemeenschap, voor de gemeenschap.   

Contact

Contact

Publiek
Wil je deelnemen aan een lokale activiteit en heb je een vraag voor de organisatie? Neem dan contact op met de lokale erfgoedsite in kwestie.

Organisatoren
Organiseer je een erfgoedactiviteit in het kader van Open Monumentendag en heb je een vraag voor Herita? Neem dan contact op met Griet Langbeen: griet.langbeen@herita.be | 03 212 29 62. 

Pers 
Ben je journalist en heb je een persvraag voor Herita? Bezoek dan onze perspagina of neem contact op met Griet Langbeen: griet.langbeen@herita.be | 03 212 29 62.

Europese vlag

Open Monumentendag buiten Vlaanderen

Brussel
The Heritage Days in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden georganiseerd door Urban Brussels. Naar de website

Wallonië
In Wallonië spreekt men van de Journees du Patrimoine. Naar de website.

Rest van Europa
In de loop van de maand september kan je in 50 verschillende landen en regio's over heel Europa monumenten gaan ontdekken! De deelnemende landen spreken ook jaarlijks een gezamenlijk Europees thema af. Dus als je tijdens Open Monumentendag op pad gaat, weet dan dat er miljoenen Europeanen dat samen met jou doen! Naar de website van de European Heritage Days.