Ga verder naar de inhoud

Wie zijn we?

Open Monumentendag wordt in Vlaanderen georganiseerd door erfgoedorganisatie Herita.

Herita heeft het voorrecht om waardevolle historische plekken in Vlaanderen te beheren en te restaureren, met de steun van vele vrijwilligers. Zo worden onze schitterende, maar vaak kwetsbare monumenten bewaard voor toekomstige generaties. Het erfgoed dat Herita beheert stellen ze open voor het publiek. Zo kan een brede waaier aan bezoekers deze bijzondere plekken écht ontdekken, beleven en waarderen.

Herita heeft de ambitie om uit te groeien tot National Trust voor Vlaanderen en werkt samen met andere National Trusts wereldwijd. Op deze manier maakt de vzw deel uit van een internationale gemeenschap van meer dan 1.000 monumenten die beheerd worden in het algemeen belang. Van de gemeenschap, voor de gemeenschap.

European Heritage Days

Open Monumentendag maakt deel uit van de European Heritage Days. In de loop van de maand september kan je in 50 verschillende landen en regio's over heel Europa monumenten en erfgoed ontdekken. De deelnemende landen spreken ook jaarlijks een gezamenlijk Europees thema af. Dus als je tijdens Open Monumentendag op pad gaat, weet dan dat er miljoenen Europeanen dat samen met jou doen!

Naar de website van de European Heritage Days.

Brussel
Urban Brussels organiseert de Heritage Days in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het derde weekend van september. Naar de website.

Wallonië
De Journées du Patrimoine gaan dit jaar door op 7 en 8 september. Naar de website.

Open Monumentendag wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de spelers van de Nationale Loterij en de Nationale Loterij.

Door hun steun, kunnen we de honderden lokale organisatoren ondersteunen, o.a. door een inspiratiedag te organiseren en hen promotiemateriaal te bezorgen. Daarnaast helpt het ons ook om een brede publiekscampagne in het straatbeeld te realiseren.