Over ons

Herita logo

Wie zijn we?

Open Monumentendag Vlaanderen wordt georganiseerd door Herita, dé netwerkvereniging voor onroerend erfgoed in Vlaanderen. Herita brengt middenveldorganisaties en vrijwilligers samen met als doel de onroerenderfgoedsector te versterken. Daarnaast beheert Herita zelf een aantal erfgoedsites in eigendom van de staat. De vzw oefent daarbij een voorbeeldfunctie uit voor andere eigenaars en exploitanten.

Via de ledenvereniging ‘Open Monumenten’ en de organisatie van ‘Open Monumentendag’ vergroot Herita het draagvlak voor onroerend erfgoed bij het brede publiek. Zo zorgt de National Trust van Vlaanderen ervoor dat onroerend erfgoed een zaak is van en voor iedereen!

Contact

Contact

Publiek
Wil je deelnemen aan een lokale activiteit en heb je een vraag voor de organisatie? Neem dan contact op met de lokale erfgoedsite in kwestie.

Organisatoren
Organiseer je een erfgoedactiviteit in het kader van Open Monumentendag en heb je een vraag voor Herita? Neem dan contact op met Beau Van Dooren: beau.vandooren@herita.be | 03 212 29 56. 

Pers 
Ben je journalist en heb je een persvraag voor Herita? Bezoek dan onze perspagina of neem contact op met Kathleen Engels: yasmijn.soete@herita.be | 03 212 29 61.

Europese vlag

Open Monumentendag buiten Vlaanderen

Brussel
The Heritage Days in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden georganiseerd door Urban Brussels. Naar de website

Wallonië
In Wallonië spreekt men van de Journees du Patrimoine. Naar de website.

Rest van Europa
In de loop van de maand september kan je in 50 verschillende landen en regio's over heel Europa monumenten gaan ontdekken! De deelnemende landen spreken ook jaarlijks een gezamenlijk Europees thema af. Dus als je tijdens Open Monumentendag op pad gaat, weet dan dat er miljoenen Europeanen dat samen met jou doen! Naar de website van de European Heritage Days.