Ga verder naar de inhoud
Ambassadeur

Lieven Dobbelaere

Dirigent/componist/trompettist/cornettist - Lesgever aan het MUDA en muziekacademie De Poel Gent
43 jaar
Evergem

Lieven Dobbelaere

Lieven Dobbelaere is naast muziekleraar op de kunsthumaniora in Gent zelf cornettist bij Brassband Gent en dirigent van harmonieorkest K.M. De Neerschelde in Gentbrugge. De andere leden van dat orkest? Heel wat mensen met de familienaam 'Dobbelaere': broers van Lieven, zijn vrouw, zijn kinderen, zijn neefjes en nichtjes. Een muzikale orkest-familie. Als je dit verhaal hebt gehoord, begrijp je ook waarom Lieven "Hoezo is fanfare oubollig?" antwoordde wanneer we er naar vroegen.

Ieder jaar speelt Lieven samen met zijn orkest minstens één keer op één van de verschillende muziekkiosken in Gent. Dat zijn fantastische momenten voor hen, voor het publiek én voor de kiosk die helemaal tot zijn recht komt als ze gebruikt wordt waarvoor ze bedoeld is.

Oorspronkelijk werden ze gebouwd om vandaaruit de omliggende tuinen te bekijken. Sinds de 18de eeuw, bij de opkomst van de orkestmuziek, worden kiosken gebruikt als podia. Het is een toegankelijke plaats om ook mensen die geen link hebben met blaasmuziek of bigbandmuziek, toch te laten meegenieten.

Dankzij de eeuwenoude kiosken kunnen mensen naar onze muziek komen luisteren. Het is het bewijs dat immaterieel erfgoed en materieel erfgoed elkaar versterken, en dat het mensen samenbrengt.

Lieven brengt samen met het harmonieorkest elk jaar naast de traditionele concerten ook een bijzondere concertproductie, waar muziek gemixt wordt met andere, meer verhalende elementen. Zo voerden ze de voorbije jaren The Last Post op, een muzikale voorstelling over WO I, een theatervoorstelling Blue Cloud over het leven van een Indiaanse vrouw in Vlaanderen, en vorig jaar een interactief moordmysterie. Ze ontwikkelen deze voorstellingen helemaal zelf en blijven zo vernieuwen en zichzelf uitdagen. Een mooi voorbeeld van hoe fanfares en harmonies echt levend erfgoed zijn.