Ga verder naar de inhoud

Jochen Verghote

Jochen Verghote, fotograaf bij Lucid, combineert zijn twee passies: fotografie en architectuur. Al bijna tien jaar maakt hij in opdracht van de Stad Antwerpen foto's van erfgoed in de stad. Zo ontdekt hij locaties waar hij anders nooit zou komen. Hij benadrukt graag dat hij geen expert is op vlak van erfgoed. Maar weinigen komen op zoveel unieke erfgoedlocaties als hij.

Ik kom op plaatsen waar niemand anders per toeval komt. Van overheidsgebouwen, tot musea, scholen maar evengoed huizen van particulieren. Het is fantastisch om dan ook de bewoners te leren kennen. En te zien met hoeveel passie ze "hun monumentje" onderhouden.

Alle types erfgoed kunnen Jochen bekoren. Gebouwen in oude barokstijl waar hij alle hoekjes en kantjes kan laten zoeken en tonen. Deze ontdekkingstocht vindt hij net zo leuk aan zijn erfgoed opdrachten. Maar het recentere erfgoed uit het modernistische tijdperk heeft zijn hart gestolen. De vaak strakke lijnen vindt hij fantastisch om in beeld te brengen.

Volgend jaar viert Jochen 10 jaar bijzondere erfgoedplekken ontdekken en fotograferen. Hij denkt er over om al het moois dat hij in zijn persoonlijk archief heeft verzameld, te delen in een boek of een expo. Uitgevers mogen altijd bellen!

De favorieten van Jochen

Benieuwd hoe over een periode van 30 jaar de omgevingen veranderd en geëvolueerd zijn. Door het nauwkeurig fotograferen wordt je gedwongen langer te kijken en na te denken over de locaties.

here
Volzet

Atelierflat Jozef Peeters

Antwerpen

Verstopt achter een anonieme gevel langs de Scheldekaaien, zitten de jaren ’20 bevroren in deze kunstenaarsflat. Je stapt zo in een 3D- totaalkunstwerk.

Een route die ik regelmatig neem. De weg uitleggen begint bij mij in de buurt dikwijls met ‘aan dancing De Toverfluit naar rechts.’

Als je iemand die het park kent, vertelt dat er ondergronds een natuurhistorisch museum is in het Boekenbergpark, word je meestal vreemd aangekeken. Verrassend om midden in de stad in grotten vol fossielen en skeletten te belanden!