Ga verder naar de inhoud
Ambassadeur

Caroline Geerts

Site-ontwikkelaar Herita
49 jaar
Sint-Truiden

Caroline Geerts

Caroline Geerts heeft een kasteel gered. Dat klinkt groots, en dat is het ook. In het landelijke Heers ontdekte ze toevallig een kasteel. Een kasteel in verval, volledig overwoekerd, verscholen achter verwilderde natuur. Op dat moment was Caroline zelf aan het zoeken welke richting ze uit wilde in haar leven. Ze zocht een vluchtweg en die vond ze in het kasteel van Heers.

Het kasteel was toen in privéhanden, maar de eigenaars wilden niet meer investeren. Caroline richtte daarom een vzw op en ging door Heers met flyers: 'Help ons het kasteel van Heers te redden'. Met honderd vrijwilligers uit de buurt ging ze aan de slag. Eén keer per maand kwamen ze samen op de velden rond het kasteel. Iedereen maakte zich nuttig op zijn of haar manier. Bomen omdoen, gras afrijden, eten maken voor alle vrijwilligers...

Wij hebben een kasteel in verval gered met bosmaaiers en kettingzagen. Wij creëerden een nieuwe openbare ruimte waardoor onze erfgoedlocatie eindelijk ook echt iets kon teruggeven aan de mensen.

Dankzij de bosmaaiers en kettingzagen, en de hechte band die ze opbouwden, konden ze samen het kasteel redden. De Vlaamse overheid kocht het kasteel over van de privé-eigenaars, en maakte budget vrij om al gedeeltelijk te voorzien in de restauratie van het kasteel. Het kasteel is nu ni beheer van erfgoedorganisatie Herita, met Caroline als site-ontwikkelaar. Samen werken ze aan een duurzame toekomst voor het grootste erfgoedexperiment van Vlaanderen. Want ook in de toekomst zal er plaats gemaakt worden voor iedereen die de handen uit de mouwen wil komen steken.