Ga verder naar de inhoud
Ambassadeur

Karel De Wagter

Ploegbegeleider Groendienst Sociale Werkplaats
44 jaar
Munkzwalm

Karel is een echte groene jongen. Als kind kreeg hij de natuurmicrobe te pakken bij de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Daarna studeerde hij milieuzorg. Hij begeleidde ook jongeren in moeilijke situaties op lange trektochten, waar hij de positieve combinatie van de natuur en het sociale ontdekte. Ook in zijn werk vandaag komt dit terug: hij stuurt een team groenonderhouders aan bij een sociale werkplaats. Dat hij daarbij ook zijn kennis voor natuur kan doorgeven is mooi meegenomen. Als je beter begrijpt hoe de natuur werkt, kan je er ook beter mee werken en zo betere resultaten bereiken.

Karel en zijn gezin zijn vaak buiten te vinden. Hun ideale vakanties? Wandel- en fietsvakanties waarbij ze ook altijd mooie historische plekken en landschappen aandoen. Dat zijn vrouw Lien erfgoedconsulente is, heeft daar zeker iets mee te maken. Ook thuis in Zwalm trekt hij er regelmatig op uit met de kinderen voor korte wandelingen langs trage wegen.

“Via trage wegen ontsnap je heel snel aan de drukke wereld, en duik je in de traagheid. Je connecteert met de natuur rondom je. Je hebt een plotse ontmoeting met een dier. Je gedachten krijgen de ruimte. Trage wegen zijn plekken voor avontuur en connectie dichtbij.”

Trage wegen bestaan al zolang er mensen in onze regio wonen. Vaak zijn het de kortste wegen van en naar betekenisvolle plekken zoals het veld, de kerk, de fabriek, het café,… . De trage wegen dragen die geschiedenis van honderden of duizenden jaren tot vandaag in zich mee, ook al is de oorspronkelijke functie verdwenen.

Karel is lid van de Trage Wegen werkgroep in Zwalm, samen met andere mensen die bezield zijn door wandelen, fietsen of paardrijden langs de meestal onverharde en smalle wegen. De activiteiten van de werkgroep zijn divers: wegjes onderhouden, onderzoek doen naar de geschiedenis, ijveren voor het heropenen van bepaalde wegjes, opkomen voor wandelaars bij inrichting van de publieke ruimte, publieksactiviteiten organiseren,…

“Er zijn twaalf deelgemeenten in Zwalm. Het is onze droom deze allemaal te verbinden via veilige trage wegen en zo ook de mensen meer te verbinden met elkaar. Elk jaar willen we een nieuwe trage weg heropenen. Daar komt wel wat bij kijken: onderzoek, onderhandelen, overleggen, naamgeving, openstellen. Maar het is prachtig elke keer het lukt.”

Een ander uniek trage wegen-project waar Karel aan meewerkte, is ‘Sporen in de Tijd’, rond het Mijnwerkerspad naar aanleiding van 50 jaar sluiting van de spoorlijn. Langs deze vroegere spoorlijn pendelden mijnwerkers uit de Vlaamse Ardennen naar de Borinage. Een inventarisatie van het erfgoed langs het pad, een reizende tentoonstelling en een wandelhappening bracht de geschiedenis terug tot leven. Nu is de vroegere spoorlijn voor een groot deel een mooi wandel- en fietspad tussen Zottegem en Ronse, waarvan steeds meer stukken terug begaanbaar zijn.

De favorieten van Karel

Karel op Open Monumentendag

Tijdens het fietsen zie je ook enkele mooie realisaties van Trage Wegen Zwalm. De fietsroute passeert langs het Mijnwerkerspad en langs vele molens, die op Open Monumentendag speciaal ook open zijn. Het meel dat deze molens produceerden zorgde ervoor dat de Vlaamse Ardennen een dichtbevolkte streek kon zijn.

In Sint-Lievens-Houtem zijn er veel trage wegen, waaronder ook nieuwe trage wegen voor fietsers en ruiters, dankzij een uniek project van de VLM.

Ik wandelde langs de Camino Frances als begeleider van een jongerenproject, sindsdien ben ik erg geïnteresseerd in pelgrimswegen!

Een voorbeeld van hoe langs trage wegen ook veel geschiedenis en verhalen te ontdekken vallen en herleefd kunnen worden.

Het kluwen van trage wegen in combinatie met een historische kern spreekt mij enorm aan. Mooi dat er hier zo veel wegjes bewaard gebleven zijn.

Trage Wegen en kapelletjes zijn steeds met elkaar verbonden. Leuk om ook de verhalen bij de kapelletjes te leren kennen!