Ga verder naar de inhoud

Voor organisatoren

Wil je meedoen aan Open Monumentendag?

Op deze pagina vind je algemene informatie zoals de deelnemingsvoorwaarden, het thema en belangrijke data.

Overtuigd of op zoek naar meer? Maak jouw persoonlijke account aan in de organisatorenzone. Hier kan je activiteiten uploaden, promotiemateriaal bestellen, logo's downloaden en pakken inhoudelijke en praktische tips vinden.

Deelnemingsvoorwaarden

Privé-eigenaars, maar ook erfgoedverenigingen, beheerders van monumenten, steden en gemeenten, intergemeentelijke diensten,...

Kortom: iedereen die iets wil organiseren, is welkom om aan te sluiten op Open Monumentendag!

Met hart en ziel!

Net als de voorbije jaren, sluiten we ons aan bij het Europese thema van de Open Monumentendagen. Dit jaar is dat "living heritage", oftewel immaterieel erfgoed. En dat is geen toeval, want in 2023 wordt wereldwijd de 20ste verjaardag van de Unesco 2003 conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed gevierd. De Europese Open Monumentendagen sluiten zich hierbij aan. Het wordt dan ook een bijzonder editie waarbij we de brug leggen tussen onroerend en immaterieel erfgoed.

Belangrijke data

  • Dinsdag 2 mei: start van de inschrijvingen voor Open Monumentendag. Je kan vanaf nu ook promotiemateriaal bestellen.
  • Zondag 16 juli: afsluiting van de inschrijvingen voor organisatoren. Je kan nu ook geen promotiemateriaal meer bestellen.
  • Maandag 7 augustus: lancering van de publiekswebsite van Open Monumentendag. Jouw activiteit staat vanaf nu online. Is er in de tussentijd iets veranderd? Geen nood. Je kan je activiteit tot de vrijdag voor Open Monumentendag aanpassen!
  • Zondag 10 september: Open Monumentendag 2023 - Met hart en ziel!

Toekomst

  • Zondag 8 september 2024: Open Monumentendag 2024 - En route! (Routes, netwerken & connecties)
  • Zondag 14 september 2025: Open Monumentendag 2025 - Architecturaal erfgoed

Schrijf je in op de Herita nieuwsbrief

Herita vzw coördineert Open Monumentendag. Schrijf je in op de Herita sector-nieuwsbrief om alle belangrijke informatie en data over Open Monumentendag én andere nieuwtjes uit de sector als eerste te weten.

Schrijf je in op de nieuwsbrief