Ga verder naar de inhoud

Leve immaterieel erfgoed!

26.04.2023

Onder de noemer Met hart en ziel, slaan we op Open Monumentendag 2023 de brug tussen onroerend en immaterieel erfgoed. Benieuwd wat er allemaal leeft in Vlaanderen rond immaterieel erfgoed? Dat kan je in juni al ontdekken op de feestdag van de Werkplaats immaterieel erfgoed!

Met hart en ziel: het thema van Open Monumentendag 2023

Open Monumentendag heeft elk jaar een centraal thema, dit jaar is dat immaterieel erfgoed. Dat is niet toevallig: wereldwijd wordt dit jaar de 20e verjaardag van de Unesco 2003 conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed gevierd. Meteen de reden waarom de Europese Open Monumentendagen dit jaar in het teken staan van de tradities, gebruiken en vakkennis die van generatie op generatie worden doorgegeven en zo blijven evolueren.

Onder de noemer Met hart en ziel focussen we op 10 september op de tradities en gebruiken die gelinkt zijn aan onze monumenten. Fanfares voelen zich thuis in muziekkiosken, langs alle Vlaamse wegen komt men kapelletjes tegen en onze beiaard- en biercultuur zijn stevig verbonden aan historische plekken en gebouwen. Het zijn maar enkele voorbeelden van wat je op Open Monumentendag kan verwachten dit jaar.

Momenteel denken honderden organisatoren over heel Vlaanderen na over waar ze jou als bezoeker op Open Monumentendag mee kunnen verrassen. Stip 10 september dus al aan in je agenda, en kom vanaf 7 augustus op deze website het programma ontdekken!

Lucas Denuwelaere i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed

3 juni: Leve immaterieel erfgoed

Een dag vol feest, ontmoeting en inspiratie: dat wordt Leve immaterieel erfgoed in Gent op zaterdag 3 juni.
Deze dag zet de Werkplaats immaterieel erfgoed een heel aantal knappe erfgoed- en borgingspraktijken in de kijker, en dan vooral de gemeenschappen achter dit erfgoed en de organisaties die hier mee de schouders onder zetten. Er zijn performances en optredens, informatieve sessies en zelfs een Finse sauna.

Heb je een grote interesse in immaterieel erfgoed? Bekijk dan zeker het programma op de website van de Werkplaats.