Ga verder naar de inhoud

De weg banen tussen Antwerpen en Turnhout

17.08.2023

Stad Antwerpen, Erfgoed Noorderkempen en Erfgoed Voorkempen hebben dit jaar de handen in elkaar geslagen om op Open Monumentendag het hart en de ziel van de Turnhoutsebaan te tonen. Kom op 10 september alles te weten over deze bijzondere steenweg!

De Turnhoutsebaan past perfect binnen het thema van deze edite van Open Monumentendag. Wat is er immers levendiger dan de steenweg die Antwerpen en de Kempen verbindt, waar mensen, tradities en ook monumenten constant in transitie zijn? Doorheen de tijd veranderde het tracé van de weg, het landschap errond, de huizen en hun bewoners... maar de baan die bleef en hield iets vast van al deze verhalen.

Onder de noemer "De weg banen tussen Antwerpen en Turnhout" worden er op Open Monumentendag tal van activiteiten georganiseerd die allemaal draaien rond deze legendarische steenweg. Zo kan je in Antwerpen de alombekende "Reuskens van Borgerhout" in BorGerHub gaan bezoeken of de festiviteiten ter ere van 100 jaar Rivierenhof gaan bijwonen. Wie liever de nostalgische toer opgaat kan de fototentoonstelling "Baancafés en dancings langs N12" bezoeken en er de prachtige beelden bewonderen van de vele baancafés en dancings die de Turnhoutsebaan rijk was. Of ontdek tijdens een wandeling aan de hand van historische foto’s het verhaal van Turnhout als ‘eindstation’ van de verbindingsweg met Antwerpen.