Menu

Inspiratiefestival

onroerend goed

Inspiratiefestival Open Monumentendag

21 maart 2023 - Sint-Niklaas

Herita organiseert dit jaar een heus inspiratiefestival voor organisatoren van Open Monumentendag (OMD). 

De inschrijvingen zijn ondertussen afgesloten. Wil je toch nog deelnemen, neem dan even contact op via griet.langbeen@herita.be

 

Voor wie al inschreven is, bij deze een overzichtje van de dagplanning!

Voormiddag:

  • 10.00u: ontvangst met koffie
  • Plenair gedeelte waarbij we de nieuwe website, vernieuwde huisstijl, communicatiecampagne en het thema voorstellen

 Lunch met broodjes

Inspiratie rond het thema "met hart en ziel" op de doorlopende themamarkt 

  •  Verschillende organisaties en projecten stellen er hun plannen voor OMD voor. Pik er een concreet idee op voor jouw locatie(s) of laat je inspireren! 
  • Je kan er speeddaten met de mensen van Werkplaats immaterieel erfgoed. Zij bezorgen je tips en interessante contacten op maat van jouw locatie binnen het thema immaterieel erfgoed.

Namiddag:

  • Volg twee keuzesessies uit een breed aanbod (zie onder).  Geef bij inschrijving je drie favorieten uit het aanbod door. Op basis daarvan puzzelen we jouw persoonlijke dagprogramma in elkaar.
  • Praat na en sluit de dag af op de receptie vanaf 16.00u

Overzicht van de keuzesessies

heers

Betekenisvol gidsen: recht naar het hart van je bezoeker

Recht in het hart, daar wil je je bezoekers raken bij een gidsbeurt. Je wil dat ze echt connectie maken met het erfgoed waarover je gidst, dat ze na hun bezoek erfgoed een warmer hart toedragen, dat ze nog eens willen terugkomen, dat ze het erover hebben met hun familie en vrienden achteraf, …

Een bevlogen gids en een goed verhaal zijn daarbij een goed startpunt. In deze inspiratiesessie krijg je van Barbara Struys concrete inzichten en tips over hoe je voor OMD een betekenisvolle gidsbeurt kan ontwerpen die je bezoeker echt raakt en met je erfgoed connecteert.

Barbara is expert in het connecteren van erfgoed en publiek als zelfstandig consulent en verantwoordelijke voor educatie en gidsenwerking bij het Openluchtmuseum Bokrijk.

huis janssens

Excursie: Huis Janssens

Huis Janssens heeft een unieke geschiedenis: de stad Sint-Niklaas kocht het in 1909 aan om als museum in te richten. Het gebouw was toen amper 30 jaar oud, en werd sindsdien nauwelijks verbouwd. Het verloor veel van zijn glans doorheen de jaren, en de stad is sinds 2004 bezig met een serieuze opwaardering en restauratie. Op OMD 2022 werd in primeur het herstelde majestueuze interieur voorgesteld. Dit najaar zal het terug openen als museum, maar jij kan het nu al eens bezoeken. 

Tamara Van Hout, adviseur monumentenzorg en projectcoördinator van de restauratie, leidt je rond en geeft je een blik op het soms moeilijke maar steeds boeiende restauratieproces én de plannen voor de toekomstige inrichting. Het huis ligt vlak naast onze uitvalsbasis in SteM Zwijgershoek. 

Iedereen expert: deel je ervaringen met mede-organisatoren

Van wie kan je het meest leren over het organiseren van Open Monumentendag? Van andere organisatoren natuurlijk!

Speciaal voor organisatoren die vanuit een stad, gemeente, IOED,... een aanbod coördineren op Open Monumentendag, voorzien we deze sessie waarin jullie vooral zelf aan de slag gaan. Wij zorgen voor een moderator maar voor de rest hangt de inhoud van de sessie van de deelnemers af. Iedereen brengt een tip of trick mee om te delen én een vraag of uitdaging waar je mee zit.  Een startpunt voor een interessante uitwisseling van ervaringen en kennis in kleine groep

uit in vlaanderen

Succesvol communiceren en je doelpubliek bereiken voor je evenement

Je weet wat je te bieden hebt op Open Monumentendag, maar vindt het moeilijk om dit goed over te brengen naar het publiek? Dan is deze sessie iets voor jou! Je steekt er veel op over hoe je je communicatie afstemt op de behoeften en verwachtingen van verschillende soorten potentiële bezoekers. En hoe je ervoor zorgt dat ze jouw activiteit opmerken binnen het grote aanbod. 

Toon Beullens is consulent vrijetijdscommunicatie en -strategie bij publiq, en begeleidt lokale besturen, regio’s en organisatoren in hun vrijetijdscommunicatie.

Hoe bereik ik kansengroepen op Open Monumentendag

Open Monumentendag wil bij uitstek een laagdrempelig event zijn. Toch vindt nog niet iedereen de weg naar erfgoedlocaties, ook niet op OMD. Het gaat dan vaak over mensen met minder kansen, zoals mensen in armoede, mensen met een migratieachtergrond, mensen die laagopgeleid zijn en mensen met een beperking. In deze workshop komen inspirerend praktijkvoorbeelden aan bod en krijg je praktische handvaten aangereikt hoe je net die groepen kan bereiken en op je site kan verwelkomen

Jeroen Marijsse is binnen Toerisme Vlaanderen verantwoordelijk voor 'Iedereen verdient vakantie' en heeft daar expertise opgebouwd rond de participatie van kansengroepen aan toerisme, die ook toepasbaar is voor erfgoedlocaties en -activiteiten.

OMD Masterclass: organisatoren aan het woord

Van wie kan je het meest leren over het organiseren van Open Monumentendag? Van andere organisatoren natuurlijk!

In deze sessie woon je een panelgesprek bij waarbij een aantal ervaren organisatoren van Open Monumentendag hun tips & tricks delen. Hoe zorgen zij voor interessante activiteiten, jaar na jaar? Waar focussen ze op? Hoe pakken ze hun communicatie aan? 

Jorijn Neyrinck van Werkplaats immaterieel erfgoed sluit aan en legt de link naar het thema van dit jaar, zodat je ook daar inspiratie rond kan opdoen. We voorzien voldoende tijd voor vragen uit het publiek. 

Deze sessie is ideaal voor startende organisatoren, of organisatoren die op 1 locatie werken.

erfgoedlab

Erfpunt stelt voor: het onroerenderfgoeddepot Waasland en The Science Lab

SteM Zwjjgershoek in Sint-Niklaas is ook de uitvalsbasis van Erfpunt. Zij openden recent The Science Lab, een educatief atelier voor scholieren uit hoger secundair wetenschappelijke richtingen. Daar kunnen de jongeren aan de hand van echte cases ontdekken wat de biologische en chemische processen zijn die degeneratie van archeologische objecten veroorzaken. Uniek is dat ze hierbij ook onderzoek mogen doen op echte archeologische vondsten uit het Waasland. Het onroerenderfgoeddepot met meer dan 230 000 objecten, is in hetzelfde gebouw ondergebracht.

Els Tielemans, conservator en depotbeheerder, neemt je mee op ontdekkingstocht in het depot en atelier. Interessant voor iedereen met een hart voor archeologie die wil weten hoe je die liefde kan overzetten op een jongere generatie.

whatson

Focus op families

Liefde voor monumenten & erfgoed komt niet vanzelf met de jaren, dit soort liefde geven we door. Ook jij kan hier een rol in spelen door tijdens OMD een activiteit te organiseren voor families. In deze sessie krijg je van Barbara Struys een aantal handvaten mee om dit waar te maken voor jouw monument: Wat typeert families vandaag de dag, hoe willen zij vrijetijdsuitstappen beleven en hoe kan je het verhaal van je monument inhoudelijk sterk én laagdrempelig vertellen?

Laat je inspireren, leg je vragen voor en ga zelf aan de slag in deze sessie, en zet zo de eerste stap naar een familie-activiteit tijdens OMD.

et connecteren van erfgoed en publiek als zelfstandig consulent en verantwoordelijke voor educatie en gidsenwerking bij het Openluchtmuseum Bokrijk.