Ga verder naar de inhoud

Inspiratiefestival

Dé dag voor organisatoren van Open Monumentendag

Inspiratiefestival

Op 22 februari verzamelden meer dan 120 OMD-organisatoren in gaststad Leuven voor het inspiratiefestival.

Iedereen die iets organiseert op Open Monumentendag was welkom op het tweede inspiratiefestival. Of je nu het aanbod in een stad, gemeente of regio coördineert, je eigen huis openstelt of iets organiseert met je vereniging of vzw op een bepaalde locatie.

Dit was jullie dag om:

  • Alles te weten te komen over het thema "En Route!"
  • Een update te krijgen over de campagne en aanpak van Open Monumentendag
  • De deelprogramma's die we met partners hebben ontwikkeld te ontdekken en te kijken of je hierbij wil aansluiten.
  • Bij te leren tijdens de workshops en inspiratie op te doen tijdens de excursies
  • Contacten te leggen en te netwerken met andere organisatoren

Hoe zag de dag er uit?

10u: ontvangst

10u30: Plenaire sessie met:

  • Een update over Open Monumentendag (campagne, promotie,...)
  • Uitleg en inspiratie rond het thema "En route!", deelprogramma's en andere samenwerkingen

11u45: Lunch, netwerken & inspiratiemarkt waar verschillende partners aanwezig zijn die je kunnen inspireren of helpen bij het ontwikkelen van je activiteit(en)

13u15: Workshops en excursies

14u30: korte pauze

15u: Workshops en excursies

16u15: Receptie en napraten


Praktisch

Het inspiratiefestival gaat door in het Stadhuis in het centrum van Leuven. Het ligt op 15 minuten wandelen van het Station. Er zijn ook betaalparkings in de buurt.

Deelname is gratis voor organisatoren van OMD.

Overzicht workshops en excursies

Kies uit dit lijstje je vier favoriete sessies. Selecteer deze in het inschrijvingsformulier.

De dag zelf ontdek je je definitieve programma met twee workshops en/of excursies.

Laat je activiteit shinen op de OMD-website

De nieuwe OMD-website wil gebruikers snel en eenvoudig locaties en activiteiten laten ontdekken. Maar hoe zet je die activiteit nu best in de markt? Welke foto’s en teksten werken goed? Hoe kan je ervoor zorgen dat je beter gevonden wordt? Hoe overtuig je bezoekers om deel te nemen? In deze workshop geven Annelies en Jan van het webbureau Statik je tal van praktische én inhoudelijke tips en tricks om jouw activiteit echt te doen shinen.

Anticiperen op bezoekersproblemen

OMD lokt elk jaar honderdduizenden bezoekers. Maar veel bezoekers op hetzelfde moment door je site leiden, dat levert wel wat uitdagingen op. Hoe plan je het efficiëntste parcours? Werk je op reservatie of niet? Hoe zorg je dat iedereen een positieve ervaring heeft? En dat ze terugkomen na OMD? Jeroen Bryon van Herita is docent bezoekersbeleving aan Thomas More. In deze workshop tackelt hij deze vragen vanuit de logica van de bezoeker, wat verrassende antwoorden oplevert.

Podcasts: experimenten in erfgoedland

Podcasts zijn razend populair en de laatste jaren werd er ook in het Vlaamse erfgoedland al duchtig mee geëxperimenteerd. In deze sessie ontdek je een aantal voorbeelden en hoe ze tot stand zijn gekomen. Hoe maak je een podcast? Hoe begin je er aan? Wat werkt en wat werkt niet? Wat kost het en hoe zet je het in de markt? Je ontdekt het tijdens een boeiend panelgesprek met ervaringsdeskundigen.

Borden en folders die spreken – betekenisvolle teksten voor jouw OMD

Tijdens je openstelling op OMD krijg je een heel divers publiek over de vloer. Hoe zorg je dat je snelle bezoekers geprikkeld zijn met de essentie van je verhaal, én dat het publiek dat meer wil weten ook aan zijn trekken komt? Barbara Struys (Gidsenhumus & Interpret Europe Belgium) geeft je in deze workshop hands-on tips hoe je betekenisvolle teksten schrijft die beklijven volgens de principes van Interpretive Writing.

Excursie: stadsvernieuwing door de eeuwen heen

Hoe ziet de ideale stad eruit? Hoe kan je wonen, werken, handel, diensten, ontspanning en verkeer laten samengaan? Vragen die niet alleen vandaag maar ook doorheen de eeuwen steeds opnieuw gesteld én beantwoord werden. Leuven heeft een vaste rondleiding waarbij de sporen van al die verschillende ideaalbeelden gevolgd worden op en rond de Leuvense Grote Markt. Een insteek die perfect past binnen het thema van OMD 2024 en vormt dus ideaal inspiratiemateriaal.

Excursie: Leuven horen en voelen

Als blinde of slechtziende ben je aangewezen op andere zintuigen dan het visuele om een stad te leren kennen. David Mellaerts, Leuvens stadsgids met een visuele beperking, ontwikkelde 20 jaar geleden een niet-visuele rondleiding in de stad die tot vandaag populair is bij mensen met én zonder visuele beperking. Hij leidt je rond langs een aantal plekken waar je de highlights van de stad kan ervaren door te tasten, te luisteren en te ruiken. Een heel inspirerende, multi-sensoriële ervaring.

Excursie: Stadhuis Leuven: verleden, heden en toekomst

Onze uitvalsbasis op het inspiratiefestival is het Leuvense stadhuis. Tijdens deze excursie krijg je de geschiedenis van dit iconische gebouw mee, kan je de pas gerestaureerde salons bewonderen en ontdek je de toekomstplannen. Vanaf eind 2024 gaat het immers dicht voor grote restauratie-en herbestemmingswerken om in 2029 te heropenen als open huis in en van de stad. Projectleider Lesja Vandensande vertelt je er alles over.

Leren van je collega’s: intervisie-sessie

In deze interactieve sessie verzamelen we een kleine groep organisatoren rond tafel om ervaringen uit te wisselen, samen te brainstormen en van elkaar te leren. Hoe hou je het elk jaar fris? Hoe spreek je een nieuw publiek aan? Kan je tips gebruiken over hoe je partners of vrijwilligers kan vinden? We voorzien een sessie voor coördinatoren bij steden, gemeenten en ioed’s enerzijds, en eentje voor mensen die werken vanuit een specifieke locatie.

Vragen? Contacteer coördinator Griet Langbeen via openmonumentendag@herita.be

Op zoek naar inspiratie rond het thema? Log in of maak een account aan voor de organisatorenzone op deze website. Daar vind je nu al 12 mogelijke invalswegen en inspirerende voorbeelden rond "En route!".