Menu

Richtlijnen voor het openstellen van je monument

De activiteiten van Open Monumentendag vallen onder het Veiligheidsprotocol Attracties & Musea van 10 juni 2020, formeel goedgekeurd door de Vlaamse overheidOnderstaande uitgangspunten geven een overzicht van maatregelen en richtlijnen om jouw monument tijdens Open Monumentendag zo veilig mogelijk open te stellen. Enkel als je hieraan voldoet, kan je een fysieke openstelling organiseren voor het publiek.

Een veilige Open Monumentendag

Deze richtlijnen zijn ondergeschikt aan de algemene bepalingen die worden opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. Wanneer de situatie evolueert, passen we ook deze richtlijnen aan. 

 • Communiceer vooraf hoe het bezoek zal plaatsvinden en waar de bezoekers rekening mee moeten houden. Dit kan door de beschrijving van je evenement aan te passen in het inschrijvingssysteem
 • Laat bezoekers vooraf een tijdslot reserveren. Elk tijdslot werkt met een maximumcapaciteit, afhankelijk van de vloeroppervlakte van je monument (maximaal 1 persoon per 15m²). Dit kan telefonisch, per mail ofwel door gebruik te maken van het online Open Monumenten-reservatiesysteem dat vanaf augustus beschikbaar wordt gemaakt. Interesse? Laat hier je gegevens achter en wij maken een online reservatiepagina van jouw monument. Je kan tot 28 augustus aangeven dat je hier gebruik van wil maken.
 • Zorg dat het publiek 1,5 meter afstand houdt.
 • Laat enkel individuele bezoekers toe of bezoekers die samen met hun beperkte contactbubbel van vijf personen jouw monument komen bezoeken. Laat geen bezoekers toe met ziekteverschijnselen.
 • Zorg voor een duidelijke signalisatie en geef toegangsuitleg. Signalisatie aanbrengen kan je zelf door het gebruik van tape, linten, hekken, nadars…. Het Open Monumenten veiligheidspakket biedt grondsignalisatie en posters met veiligheidsrichtlijnen aan. Klik hier om er eentje te bestellen.
 • Werk aangepaste parcours/ een circulatieplan uit zodat de bezoekers elkaar zo min mogelijk kruisen. Zorg –indien mogelijk - voor een gescheiden in- en uitgang, voorzie eenrichtingsaanduidingen, duid aan wie voorrang heeft op smalle plaatsen, laat bezoekers buiten aanschuiven voor ze het gebouw betreden,…
 • Laat bezoekers een mondmasker dragen tijdens hun bezoek. Communiceer hierover vooraf. Voeg deze info toe aan de beschrijving van jouw evenement in het inschrijvingssysteem.  Voorzie eventueel wegwerpmondmaskers voor bezoekers die er zelf geen bij hebben.
 • Voorzie een set van artikelen om een basishygiëne te garanderen en stel deze permanent beschikbaar. Het Open Monumenten veiligheidspakket biedt handgel aan. Klik hier om er eentje te bestellen.
 • Rondleidingen met gids dienen op een veilige manier te gebeuren, rekening houdend met het basisprotocol voor gidsactiviteiten. Als je een gidsbeurt wil aanbieden dan:
  • kan het publiek via het Open Monumenten-reservatiesysteem aangeven of ze een rondleiding met gids willen volgen binnen hun tijdsslot. Laat hier je gegevens achter en wij maken een online reservatiepagina van je monument.
  • communiceer je vooraf hoe de rondleiding zal plaatsvinden en waar de bezoekers rekening mee moeten houden. Dit kan door de beschrijving van je evenement aan te passen in het inschrijvingssysteem.
  • kan je a.d.h.v. het Open Monumenten veiligheidspakket een face-shield bestellen voor de gids. Klik hier om een veiligheidspakket te bestellen.
  • houd je rekening met een groepsgrootte van 10 personen, inclusief gids. Zorg er steeds voor dat de deelnemers de 1,5 meter afstand kunnen bewaren en vermijd zo samenscholingen.
  • respecteer je de maatregelen: het dragen van mondmaskers, het gebruik van apps op de smartphone van de bezoekers...
 • Informatieve brochures of QR-codes zijn een alternatief voor gegidste rondleidingen.
 • Laat bezoekers hun eigen koptelefoon/oortjes meenemen (indien van toepassing) om aan te sluiten op jouw audiogids. Communiceer hierover vooraf door de beschrijving van jouw activiteit in het inschrijvingssysteem aan te passen.  
 • Werk eventueel samen met vrijwilligers om het bezoek in goede banen te leiden en het publiek een veilige ervaring te garanderen. Geef medewerkers en vrijwilligers een uitgebreide instructie over de manier waarop het protocol in het monument moet worden uitgevoerd. Bespreek met vrijwilligers en medewerkers die tot de risicogroep behoren of en hoe ze ingezet willen worden.
 • Zaken als kluisjes/lockers, touchscreens en soortgelijke informatievoorzieningen die frequent aanraking vereisen, moeten worden verwijderd of afgedekt. Deze mogen niet gebruikt worden wanneer het niet mogelijk is om te allen tijde de hygiënemaatregelen te handhaven.
 • Maak trapleuningen, deurklinken etc… regelmatig schoon.
 • Houd waar mogelijk voorzieningen zoals toiletten gesloten voor publiek als het niet mogelijk is om te allen tijde de hygiënemaatregelen te handhaven.

Covid Event Risk Model

Het Covid Event Risk Model laat toe om jouw conferentie en evenement te testen op potentiële COVID-19-veiligheidsrisico's. Dat gebeurt aan de hand van 20 parameters, die aangepast worden naargelang de herstelfase waarin België zich bevindt.

Dit instrument staat gratis tot jou beschikking op www.covideventriskmodel.be.