Menu

Out of the box op de citadel van Diest

Citadel Diest

Vlaanderen telt maar één citadel en die is te vinden in Diest. Ooit gebouwd in 1830 om Brussel te beschermen tegen de terugkeer van de Nederlanders, vandaag een mooi natuurgebied. Diest heeft grootse plannen voor een herbestemming van de site, waardoor het monument terug een centrale rol in het stadsweefsel zal krijgen. Bezoekers kregen op Open Monumentendag via verschillende panelen uitleg over het Masterplan.

Net zoals de citadel in de toekomst diverse nieuwe bestemmingen zal krijgen, waren de activiteiten op Open Monumentendag op deze site ook heel divers. De fotoclub organiseerde een expo met foto’s van de citadel, bezoekers konden een workshop urbex–fotograferen in verlaten gebouwen – volgen, de para’s die vroeger gelegerd waren vlakbij de citadel organiseerden een tentoonstelling over hun leven met daarnaast ook een aantal doe-activiteiten zoals airsoft. Alsof dat nog niet genoeg was konden kinderen en volwassenen ook nog op schattenjacht via een geocachingparcours.

Elise Verhagen van de dienst Cultuur over het Open Monumentendagprogramma van enkele jaren geleden: “We willen tijdens Open Monumentendag zowel focussen op het verleden, het heden als de herbestemming van de citadel. Talrijke verenigingen die hier gevestigd zijn organiseren dan ook activiteiten.”

Laat je inspireren door de activiteiten uit Diest en denk out of the box, spreek verenigingen aan en laat bezoekers tijdens Open Monumentendag een glimp van de toekomstplannen opvangen.