Menu

Inspiratie

Op deze pagina vind je het laatste nieuws over Open Monumentendag. We voorzien je ook van een heleboel inspirerende artikels met onze beste tips om van Open Monumentendag hét monumentenfeest van het jaar te maken.

Iets gezien dat niet klopt? Laat het ons weten!

Antwerpen bevrijding

In 2019 is het precies 75 jaar geleden er een einde kwam aan de Duitse bezetting van België.  Op veel plekken in Vlaanderen wordt deze bijzondere verjaardag op Open Monumentendag extra in de kijker gezet. 

post 1900

Heel wat monumenten die gebouwd zijn aan het begin van de 20ste eeuw zijn een bezoek waard. Een vleugje modernisme, een toets art-deco of een snuifje interbellumarchitectuur, op Open Monumentendag ontdek je het allemaal.

Vrije Schippers, Gent

De Onroerenderfgoedprijs beloont mensen die erfgoed op een goede manier beheren. Dit jaar staan monumenten in de kijker die niet publiek toegankelijk zijn. Behalve tijdens Open Monumentendag natuurlijk!

Stoomtrein Dendermonde puurs

Trams waar de koning nog mee reed, de oudste én best bewaarde locomotief van België, Open Monumentendag vanuit een koets: blijf in beweging tijdens het grootste monumentenfeest van het jaar!

Kipdorpsite

Hoe fantastisch moet het zijn om mee te werken aan majestueuze archeologische opgravingen? Hoe uniek zou het aanvoelen om het verleden letterlijk te voelen? Op Open Monumentendag maak je het mee!

Tommelen

Heel wat monumenten zijn door mensen gebouwd. Maar ook de natuur kan monumentaal zijn en historisch enorm waardevol. Dat ontdek je tijdens Open Monumentendag hier.

boot

Op Open Monumentendag mag ook varend erfgoed niet ontbreken! Wij stellen je voor aan 9 monumenten die je laten kennismaken met het leven op het water. Duik je mee in het programma?

Kasteel Meerlaer

Hoe vaak krijg je de kans om binnen te stappen in een echt kasteel? Tijdens Open Monumentendag alvast wel! Kom een kijkje nemen achter de statige gevels, hoge deuren en dikke muren van deze zes kastelen.

Ensemble Ernest Stordiau

Op Open Monumentendag openen verschillende privéwoningen de deuren: van een 18de-​eeuws koopmanshuis tot  een brutalistische woning middenin het groen.

OMD 2018

Doe je mee aan Wiki Loves Heritage Belgium? Maak erfgoed vindbaar én zichtbaar door jouw mooiste foto's te uploaden, of maak foto's tijdens Open Monumentendag. Je maakt kans op een mooie prijs!