Inspiratie

Op deze pagina vind je het laatste nieuws over Open Monumentendag. We voorzien je ook van een heleboel inspirerende artikels met onze beste tips om van Open Monumentendag hét monumentenfeest van het jaar te maken.

Iets gezien dat niet klopt? Laat het ons weten!

Stockphoto

Spring op zondag 13 september op de fiets en ontdek de mooiste monumenten. Ga met je bubbel op pad en trap je een weg langs bijzondere erfgoedplekjes.

Welke griekse God ben jij?

Zin in een gezellige zondag met je (klein)kinderen? Ga dan op Open Monumentendag op pad met je hele gezin en maak er een onvergetelijke dag van!

Huib Hoste Avelgem

Bestaat er iets leuker dan binnenkijken in bijzondere woningen? Wij zijn zeker van niet!

We selecteerden 7 woningen uit het programma die meer dan een bezoek waard zijn! 

Buitengewoon kamperen

Wil je van Open Monumentendag echt een unieke belevenis maken? Blijf dan na je bezoek aan Bilzen of het Kasteel van Horst kamperen in een tipitent. Het prachtige uitzicht krijg je er gratis en voor niets bij.

Monumentenwacht West Vlaanderen

Om ervoor te zorgen dat de volgende generaties ook nog kunnen genieten van erfgoed, zijn restauraties onoverkomelijk. Benieuwd hoe zo'n restauratie in z'n werk gaat? Je maakt het mee op 13 september!

Kasteel van Poeke

Waan je op Open Monumentendag de koning te rijk en flaneer door prachtige kasteeldomeinen. Ga op zoek naar Engelse en Franse elementen in de kasteeltuinen of geniet van een gegidste rondleiding met je eigen bubbel. Opgelet: voor sommige activiteiten dien je te reserveren.

Pestplagen Stad Leuven

Bewonder het pas gerestaureerde exterieur van het indrukwekkende gerechtsgebouw, verken het Arenbergpark, ontdek verschillende kasteeldomeinen en ga op pad op de Kesselberg. Er valt bijzonder veel te beleven op Open Monumentendag in Leuven. 

Art Center Hugo Voeten

Laat je betoveren en inspireren door een aantal kunstige bezoeken op Open Monumentendag. Van artistieke outdoor installaties tot een kennismaking met oude meesters... Voor elk wat wils!

Hageven

Open Monumentendag is het moment om prachtig erfgoed in jouw omgeving te leren kennen. Wat dacht je van een monumentale wandeling op 13 september? Wij maakten een selectie voor jou.

Open Monumentendag

Op 13 september vindt de 32ste editie van Open Monumentendag plaats. Vanaf vandaag kan iedereen op www.openmonumentendag.be in het programma duiken. Momenteel zijn er 159 activiteiten te beleven in 138 monumenten in Vlaanderen.

Stockfoto

De federale regering besliste op 12 juni om een eerste steunmaatregel te nemen, door een aanpassing van het systeem van belastingvermindering voor giften. Daarmee wil de regering belastingplichtigen aanmoedigen om giften te schenken ter ondersteuning van vrijwilligers, ngo's en non-​profitorganisaties wiens activiteiten getroffen zijn door de crisis.

Brugge Gruuthuuse

Het Gruuthusemuseum in Brugge, het Predikheren in Mechelen en de Sint-​Niklaaskerk in Westkapelle zijn de drie laureaten voor de vijfde editie van de Onroerenderfgoedprijs. Iedereen kan vanaf nu stemmen op zijn favoriete laureaat. Begin oktober wordt bekend gemaakt wie de Onroerenderfgoedprijs 2020 wegkaapt en wie de publieksprijs verdient.