Ga verder naar de inhoud

En route!

Ga aan de slag met het thema van Open Monumentendag 2024

Net als de voorbije jaren, sluiten we ons aan bij het Europese thema van de Open Monumentendagen. Dit jaar is dat "routes, netwerken en connecties".

Onder de noemer 'En route!' trekken we op tocht langs grote banen, kleine paadjes, spoorwegen en rivieren en staan we stil bij de monumenten onderweg.

Mensen en samenlevingen zijn voortdurend in beweging en dat laat zijn sporen na. In tijden van vrede en oorlog, voor pelgrimsreizen, landbouw, verovering, migratie, handel en ontdekking: routes ontstonden spontaan, wegen werden aangelegd, transportnetwerken uitgebouwd en nieuwe vervoersmiddelen uitgevonden.

De monumenten en landschappen langs deze routes vertellen deze verhalen van vroeger én vandaag. Wat was er eerst: het monument of de route? Welke culturen en nieuwe ideeën kwamen langs deze routes tot hier? En hoe zorgden ze ervoor dat alles en iedereen met elkaar verbonden raakte? We nodigen de bezoeker uit om het te ontdekken op 8 september!

Meedoen met het thema is geen verplichting maar het heeft wel een heel aantal voordelen.

  • Je wordt zelf uitgedaagd om vanuit een andere invalshoek naar je monument te kijken, en dat kan verrassende resultaten opleveren.
  • Voor bezoekers is de bijzondere insteek van een activiteit vaak een extra reden om langs te komen op je locatie.
  • In de algemene publiekscampagne en pers ligt de focus op het thema. Aansluiten kan je dus extra aandacht opleveren.