Duurzaamheid is... circulariteit

Wanneer we spreken over erfgoed en duurzaamheid dan kan je uitgaan van de stelling dat erfgoed op zichzelf eigenlijk al duurzaam is. Deze stelling vertrekt vanuit de idee van circulariteit: monumenten zijn -deels vanwege hun hoge leeftijd- al erg duurzaam omdat ze qua ruimtebeslag, hergebruik van materialen en de levensduur van materialen erg hoog scoren.  Maar ook in de toekomst moet circulariteit een grote rol krijgen in het behoud van de erfgoedwaarden van een monument. Dit door te blijven inzetten op het gebruik en herbruik van erfgoed, erfgoedelementen en historische materialen en ook op de verantwoorde recyclage van materialen.

Ken jij trouwens een goed voorbeeld dat binnen dit thema past? Laat het ons dan weten zodat we het kunnen delen op deze pagina!

AustinRamsey

Ambachtelijk werk en technieken

Veel technieken van vroeger beschouwen we nu weer als duurzame oplossingen. Neem je publiek tijdens Open Monumentendag mee op sleeptouw en laat hen zien hoe men vroeger deze technieken toepaste. Wat was bijvoorbeeld het voordeel om te werken met leem? Hoe zit een rieten dak in elkaar? Of hoe isoleerde men vroeger een kasteel?

Ook het werk van de ambachtsman krijgt de laatste jaren meer aandacht. Van glazenier tot ijzersmid, iedere ambacht drukt wel ergens zijn stempel in een histroisch pand. Tijdens Open Monumentendag kan je op zoek gaan naar die oude technieken en ambachten in jouw monument. Koppel hier een atelier of workshop aan en je publiek zal gegarandeerd met veel interesse meevolgen!

Ijskelderproject

In de tijd waarin mensen zonder koelkasten leefden, wisten zij even goed dat warmte en het bewaren van voedsel niet samengaan. Maar hoe kwam je aan ijs? En hoe bewaarde je het? Een zeer efficiënte oplossing zijn ijskelders. In 2019 nam Regionaal Landschap Dijleland (RLD) de ijskelder van het kasteel van Arenberg, Heverlee, opnieuw in gebruik en vulde deze met 35 ton ijs. Het grote publiek kon zo kennismaken met deze historische manier van ijsbewaring. Bekijk het resultaat!

Remote video URL

Tip

Zin om op Open Monumentendag een klein evenement te organiseren? Van pop-up bar tot creatieve kampeerplaats? Denk dan duurzaam en huur verantwoord tweedehands meubels bij de Kringwinkel.