De Roma: volksschouwburg en levend monument dankzij vele vrijwilligers

Toevoegen aan favorieten

Adres

De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout

Wanneer

Geen openingsuren beschikbaar

Toegankelijkheid

  • rolstoel
  • visuele-beperking
  • audiovisuele-beperking
  • assistent

Omschrijving

De Roma wordt in 1927 gebouwd als schouwspelzaal met appartementen. Na 20 jaar leegstand brengen vrijwilligers het gebouw in art decostijl vanaf 2003 weer tot leven dankzij jaren van kleine en grote herstellingswerken. In 2015 volgt een grondige restauratie van de gevels, daken en het interieur van Kinema Roma en de aanpalende appartementen.

De Roma is als volksschouwburg uniek in zijn soort. 400 vrijwilligers werken dagelijks mee om de voorstellingen en concerten mogelijk te maken. Hun betrokkenheid is gigantisch waardoor zij vandaag de ambassadeurs zijn van een levend monument. En als bezoeker ervaar je nog steeds de magie en de nostalgie van de majestueuze film- en variétézaal van weleer.

Videoreportage over de grote renovatiewerken die in de zomer van 2015 aan de binnen- en buitenkant van het gebouw werden uitgevoerd.

De Roma is één van de vijf kandidaten voor de stedelijke monumentenprijs Het Schoonste Gebouw. Geef dit project je stem en win zelf een verblijf voor twee in een Antwerps erfgoedpareltje.

Bron: UiTinVlaanderen.be