Menu

Voorwaarden om deel te nemen

Herita organiseert Open Monumentendag  samen met lokale organisatoren.  Lokale organisatoren kunnen privé-eigenaars zijn, maar ook Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddiensten, erfgoedverenigingen, beheerders van monumenten, steden en gemeenten,... Kortom: iedereen die iets wenst te organiseren, is welkom.

Fysieke openstellingen

De voorwaarden om deel te nemen zijn eenvoudig:

  • Het onroerend erfgoed staat centraal tijdens jouw activiteit.  
    Monumenten, landschappen, archeologische sites of varend erfgoed, al dan niet beschermd, kunnen deelnemen.
  • De onroerend erfgoedsites zijn opengesteld voor het grote publiek op zondag 11 september.
    Onroerend erfgoed dat op andere momenten of het hele jaar door wordt opengesteld, kan uiteraard ook deel uitmaken van het programma. Maar liefst valt er op Open Monumentendag dat tikkeltje meer te beleven dan op andere dagen: een unieke rondleiding, een exclusief gedeelte, een bijzondere tentoonstelling, een originele randactiviteit...
  • Het opengestelde erfgoed kan gratis bezocht worden.
    Voor een optionele randactiviteit kan een kleine, billijke vergoeding gevraagd worden. Je mag ook steeds een hapje en een drankje verkopen, zolang het erfgoed maar gratis bezocht kan worden. Hoofdactiviteiten die niet gratis zijn, worden niet op de website weergegeven. Als je vragen hierover hebt, neem dan gerust contact op met ons.

Digitale initiatieven

Alle digitale initiatieven zijn welkom, van een 360°-film tot een dronebeeld of een online challenge. Heb je inspiratie nodig? Bekijk dan zeker de initiatieven van collega's!

Info voor Open Monumentendag-organisatoren

Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden van Open Monumentendag-nieuws, bijvoorbeeld wanneer het campagnebeeld er is, of wanneer je promotiemateriaal kan bestellen?  Schrijf je in op de algemene nieuwsbrief van Herita en kom het te weten!