Voor kinderen en families

Voor wie er nog aan twijfelde: Open Monumentendag is een echte familiedag waarop je samen met het hele gezin fascinerende monumenten kan bezoeken. Op heel wat locaties worden leuke activiteiten georganiseerd op maat van families met kinderen.

Open Monumentendag 2016 voor kinderen

 

Open Monumentendag en Vlieg voor kinderen

Vind familievriendelijke activiteiten

Wil je in het Open Monumentendag-programma makkelijk gezinsvriendelijke activiteiten vinden? Vlieg wijst je de weg! Zoek via het Vlieg-icoontje op de zoekpagina.

 

Familietoppers

We helpen je graag op weg bij het kiezen van de perfecte activiteit voor jouw gezien. Daarom zetten we hier alvast 10 familievriendelijke toppers op een rijtje!
 

1.    Kasteel de Renesse

Kasteel de Renesse doet naar jaarlijkse gewoonte mee aan Open Monumentendag en ook dit jaar vergeten ze de jongste erfgoedliefhebbers niet. Kinderen kunnen zich verkleden als graaf of gravin of zich heerlijk uitleven op het springkasteel en natuurlijk is er ook een spannende zoektocht doorheen het kasteel voorzien. Jonge natuurmensjes kunnen dan weer op stap met Anemoontje doorheen het Kasteelpark. Kortom: een dag vol plezier voor jong en oud. Bezoek Kasteel de Renesse.

 

 

2.    Het Groen Kwartier

De bewoners van het Groen Kwartier nodigen je uit voor een heerlijke dag in dit prachtige stukje erfgoed nabij station Antwerpen-Berchem. Ontdek de mooie buurt met je hele gezin tijdens een fijne familiezoektocht. Aan de hand van verrassende verhalen, grappige doe-opdrachten en leuke weetjes help je het leuke figuurtje Soldaat Swa om een spannend mysterie op te lossen. Bezoek het Groen Kwartier.

 

3.    Diamantslijperij Lieckens

Diamantslijperij Lieckens in Nijlen is het 10.000ste beschermde monument in Vlaanderen. Tijdens Open Monumentendag kan je met je kinderen de slijperij en het belevingscentrum gratis bezoeken. Doe mee aan de actieve ontdekkingstocht naar het verhaal van de familie Lieckens en hun collega's in Nijlen en lever aan het einde je volle stempelkaart in voor een heerlijk ijsje. Bezoek Diamantslijperij Lieckens.

 

4.    Wijnperssite, Leuven

Op het uitgestrekte domein van de provinciale school ‘de Wijnpers’ kan je het gerestaureerde Wijnpershuis uit 1551 in primeur bezoeken. Je ontdekt er ook het ‘centraal gebouw’ uit 1938, de oude serre, de nieuwe Belvédère met een uitzonderlijk mooi zicht op Leuven. Voor kinderen vanaf 6 jaar en hun (groot)ouders zijn er een hele dag verschillende doe-activiteiten voorzien op de speelplaats. Ga op speurtocht met het hele gezin in de familiezoektocht 'skyline van Leuven', waag je aan de klimmuur en het memoriespel of leer een spitsboog bouwen van een spitsboog met de Monumentenwachters van Vlaams-Brabant. Bezoek de Wijnperssite.

 

5.    Kasteel Beauvoorde

© Jan Crab

 

Bij Kasteel Beauvoorde staat dit keer staat niet het kasteel, maar wel de prachtige, groene kasteelomgeving in de schijnwerpers. Je kan met je kinderen op Safari in het Kasteelpark. Iedereen mag mee op zoek naar bijzondere dieren en merkwaardige planten. Je krijgt bij het infopunt alle werkinstrumenten van een echte bioloog, tropenhoed incluis, om je zoektocht te starten. Even ontspannen met de kindjes op je eigen tempo? Dat kan! Heel de dag kan je gratis parkspelen ontlenen om samen gezellig te petanquen, kubb’en of cricketten. Bezoek Kasteel Beauvoorde.

 

6.    Keizersbastion

© Stefan Dewickere

In deze ondergrondse parkeergarage van de Nationale bank staat een groot bouwwerk uit de zestiende eeuw. Het is een bastion en maakte ooit deel uit van een verdedigingsmuur rond Antwerpen. Kinderen kunnen een zoektocht doen om meer te weten te komen over het bastion en krijgen voor hun inspanning een fijne beloning! Via een grote puzzel kunnen jonge curieuzeneuzen ook leren hoe archeologen werken en laag per laag opgraven. Bezoek het Keizersbastion. 

 

7.    Leuven, van totem tot totem 

Een stukje Leuven ontdekken aan de hand van de dieren die je er tegenkomt, dat is op zijn minst verrassend. Je wandelt van het Ladeuzeplein (rara, welk diertje prijkt hier, heel hoog?) naar het Scoutsmuseum, in een heerlijk rustig, onbekend stukje van de stad! Daar leer je alles over scouts en hun totems. Ga op deze wandeltocht door Leuven.

 

8.    Leopoldskazerne

© Provincie Oost-Vlaanderen

115 jaar geleden begon architect de Noyette met de bouw van de Leopoldskazerne. Dit grootse architecturale complex gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Hoog tijd dus om de kazerne nog een laatste keer in haar oude glorie te bewonderen. Jong en oud kunnen leren afdalen aan klimtouwen en via een familiezoektocht maak je kennis met de site. Wist je trouwens dat er nog militairen werkzaam zijn in de kazerne? Het Militair Commandopost Oost-Vlaanderen vertelt je er alles over. Bezoek de Leopoldskazerne.

 

 

9.    De Bottelarij wellen

Op zondag 10 september de Bottelarij terecht voor een heuse Welwezenzoektocht: neem het kleine deurtje rechts van de grote Bottelarijpoort en laat je onderdompelen in de Wonderbaarlijke wereld van de Welwezens. Er zijn een heleboel leuke doe-opdrachten en nadien kan je genieten van chocolademelk in een heuse Welwezenmok. Iedereen van van 0 tot 120 jaar is welkom! Er is een luiertafel beschikbaar en flesjes opwarmen is geen probleem. (Oh ja, op vertoon van je Herita-lidkaart is er een leuk extraatje voor jou! Vraag ernaar bij onze medewerkers en breng dus zeker je lidkaart mee.) Bezoek de Bottelarij.

 

10.   Sint-Hermescrypte

De stoere maar lieve bink 'Gektor' vindt Ronse maar vooral de Sint-Hermescrypte té gek! Tijdens het 't Creepy Cryptespel komen de kinderen van alles en nog wat te weten over de mooie crypte en Sint-Hermes. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen samen met mama, papa of grootouders op ontdekkingstocht gaan in de crypte. Enkel mits reservatie, opgelet: de plaatsen zijn beperkt. Bezoek de Sint-Hermescrypte.

 

Foto kasteel Beauvoorde: © Jan Crab

Foto Keizersbastion: © Stefan Dewickere

Foto Leopoldskazerne: © Provincie Oost-Vlaanderen