VOLZET: De grootste plafondschildering op doek van Vlaanderen in de Hofkamer Antwerpen

Waar

Erfgoedhuis Den Wolsack, Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen

Wanneer

Zaterdag 9 september 2017 om 11.30u (laatste plaatsen), 13u en om 14.30u (volzet) (duurtijd rondleiding: 1u)

Prijs

€ 20 per persoon (incl.receptie)

Omschrijving

OPGELET! De inschrijvingen voor deze activiteit zijn volzet. 

 

Achter Den Wolsack, het monumentale pand van erfgoedorganisatie Herita in hartje Antwerpen, bevindt zich een goed bewaard geheim. De Hofkamer is een 18e-eeuwse pronkkamer van de rijke koopman Adrien Van den Bogaert, met een fraai gedecoreerde façade met een prachtige klok.

 

De gevel en het dak werden onlangs gerestaureerd en ondertussen is ook het volledige interieur aangepakt, waaronder de blikvanger ‘Goden op de Olympusberg’. Dit imposante schilderij van 7 meter op 13, met een opvallend 3D-perspectief, is de grootste plafondschildering op doek in Vlaanderen. Het werd in 1772 door een onbekende meester ter plekke geschilderd en vormt een geheel met de schouw en zijwanden. Nu is het gereinigd en verstevigd en zijn latere overschilderingen weggenomen, zodat het werk nu in de oorspronkelijke kleurenpracht opnieuw op zijn originele locatie is te bewonderen. De restaurateur vertelt je er alles over.

 

Op de eerste verdieping word je ontvangen door de beroemde schilder Koen van den Broek. Hij ging op de hele verdieping aan de slag en ontwierp een totaalkunstwerk, in wisselwerking met de authentieke architectuur van de Hofkamer.  

 

Bezoek zeker ook het Boekentoilet, een klein kamertje vermomd als minibibliotheek met een toiletpot die eruit ziet als een stapel boeken en wanden als valse boekenrekken, een unicum in Europa! Op de tweede verdieping vind je tot slot nog de authentieke zolder, waar je de achterzijde van het gerestaureerde uurwerk kan zien.

 

Afsluiten doen we met een glaasje bubbels en heerlijke hapjes in de nieuw aangelegde tuin.

 

 

Op deze activiteit zijn kinderen zeker welkom, maar hou er rekening mee dat het aanbod niet speciaal werd afgestemd op deze doelgroep en er dus geen kindertarief beschikbaar is.

Meer info over de Hofkamer: www.herita.be 

 

Heb je nog vragen? Bekijk hier alle praktische richtlijnen i.v.m. het kopen van je tickets. 

 

Ook in de buurt

Ontdek het historisch centrum

De Hofkamer bevindt zich midden in het historisch centrum van Antwerpen. De oude binnenstad ademt geschiedenis.

De Ruien zijn de schaduw van een steenrijk verleden boven de grond. Een bezoek aan De Ruien, met haar oude gewelven, kanaaltjes, bruggen, riolen en sluizen, spiegelt de historische stadskern boven je hoofd, met tal van interessante weetjes en geheimzinnige anekdotes uit een ver en recent verleden. Herita-leden genieten er van een reductietarief.

Cyclant organiseert leuke gegidste fietstochten in Antwerpen. Hun persoonlijke aanpak en mix van historisch en actueel zorgt voor een ontspannen tour langs bekende en minder bekende plekken. Fietsen kan met eigen fiets of met een van hun eigen comfortabele stadsfietsen. Herita-leden krijgen er korting.

AMUZ is gesitueerd in en rondom de barokke Sint-Augustinuskerk, gelegen in de trendy Kammenstraat. Het gebouw combineert een indrukwekkend historisch kader met een prachtige hedendaagse architectuur. De concertzaal wordt beheerd door de vzw AMUZ die verleden en heden op harmonieuze wijze verenigt. Check of er deze dag een concert plaatsvindt of boek een rondleiding. Herita-leden krijgen er korting.

De geschiedenis van het Huis Happaert is er een van ridders en burgemeesters, van professoren, notabelen en kunstenaars. Ze woonden, werkten, bestuurden en bedachten er. En die grandeur blijft ook vandaag nog moeiteloos overeind. Blijf er overnachten, boek een rondleiding of spring binnen tijdens een event.

De Sint-Pauluskerk met wortels in de 13de eeuw biedt een unieke mix van barokke kunst en dominicaanse spiritualiteit. Het schitterende interieur bevat meer dan vijftig schilderijen van beroemde Antwerpse meesters als Rubens, van Dyck en Jordaens; meer dan 200 beeldhouwwerken, prachtige barokaltaren en gesculpteerd kerkmeubilair dat tot het mooiste ter wereld behoort. Herita-leden genieten er van een voordeel.

De geheime Vlaeykensgang dateert van het jaar 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Als je door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, waan je je in een andere tijd.

Je kan de stad ook verkennen door een van de wandelroutes.

 

Brouwerij in de stad

De bieren van De Koninck ontstaan al sinds 1833 in de Stadsbrouwerij in Antwerpen. Een  interactieve brouwerijtoer dompelt je volledig onder in de geschiedenis van de brouwerij. Herita-leden bezoeken de brouwerij aan kortingtarief.

Stadsbrouwerij De Koninck biedt ook plaats aan stielmannen die al even gepassioneerd met hun vak bezig zijn. De ene maakt chocolade, de andere kaas. De ene vind je tussen de fietsen, de andere tussen de kookpotten.

 

Honger en dorst

De hongerigen en dorstigen vinden ongetwijfeld hun gading in het rijke aanbod aan eet- en drinkgelegenheden.

 

Wil je op de hoogte blijven van exclusieve evenementen via onze nieuwsbrief?
Word nu gratis lid en geniet meteen van tal van voordelen