Toegankelijkheid voor doven en slechthorenden

OMD

Hoe breid je het aanbod uit?

Rondleidingen met gids en tolk Vlaamse Gebarentaal

Wil je graag een rondleiding organiseren van jouw monument en deze ook toegankelijk maken voor dove en slechthorende mensen? Dan kan het een idee zijn om te werken met een gids in combinatie met een Tolk Vlaamse Gebarentaal (VGT).

  • Via CAB Vlaanderen kan je tolken aanvragen om jouw activiteit mee te ondersteunen. 
  • Houd ook rekening met specifieke aandachtspunten tijdens het gidsen samen met een Tolk VGT. Doof Vlaanderen deelde met ons onderstaande -niet te missen- tips!

Videogids in Vlaamse Gebarentaal

Kies ervoor om de digitale toer op te gaan. Voor veel dove mensen is de Vlaamse Gebarentaal hun eerste of voorkeurtaal. Het aanbieden van een videogids in VGT is dus een grote meerwaarde!

  • Een videogids of videoguide is net hetzelfde als een audiogids maar met beeld in plaats van geluid. De bezoeker kan de uitleg zien op zijn of haar smartphone of tablet. De uitleg wordt bij voorkeur vertaald door dove vertalers. De filmpjes worden aangeboden via een applicatie, een goed en gebruiksvriendelijk voorbeeld is de Erfgoedapp van FARO.
  • Een mooi praktijkvoorbeeld is de tentoonstelling Over zusters en dove meisjes in de eerste dovenschool van Vlaanderen!
  • Voor meer info over de videoguide geeft Doof Vlaanderen graag meer uitleg in onderstaand document.

Good Practices

Extra tips uit de inspiratiebrochure

  • Je kan ook werken met onder- of boventiteling, projecties, schrijftolken, ringleiding of voelstoelen.
  • Als een deelnemer een Tolk Vlaamse Gebarentaal meebrengt op de rondleiding, blijf dan met de dove persoon communiceren en niet met de tolk.
  • Zet met je activiteit in op de zintuigen: zorg dat er niet alleen iets te horen of te zien valt, ook ruiken, proeven en voelen tillen je activiteit naar een hoger niveau. Dat zal niet alleen in de smaak vallen bij mensen met een zintuiglijke beperking. Maar ook families met kinderen en bij uitbreiding alle bezoekers stellen dit op prijs.
  • Staat je activiteit op poten en wil je testen of er ergens nog iets kan verbeteren? Loop dan aan de hand van een aantal personae je bezoekerscyclus af. Laat medewerkers en vrijwilligers die de activiteit begeleiden het spel of de zoektocht op voorhand zelf eens uitproberen. Zo zullen ze vragen van bezoekers beter kunnen opvangen.

Samen sta je sterk!

Je kan voor jouw activiteit ook samenwerken met een dovenclub of dovenschool in de buurt. Doof Vlaanderen deelde met ons een lijst waar je verdere contactgegevens kan vinden!

Ook met Doof Vlaanderen kan je contact opnemen of een kijkje nemen op hun website.

Leesvoer