Toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden

Slechtzienden

Hoe breid je het aanbod uit?

Rondleiding

Rondleidingen met audiodescriptie

Wil je graag een rondleiding organiseren van jouw monument en deze ook toegankelijk maken voor blinde en slechtziende mensen? Dan kan het een idee zijn om te werken met audiodescriptie.

 • Bij een audiobeschreven rondleiding of museumtour geeft de gids extra informatie van visuele elementen. De ruimte wordt dus extra beschreven. Dit is niet alleen een meerwaarde voor blinden en slechtzienden maar zeker ook voor andere bezoekers! 
 • Een mooi praktijkvoorbeeld van audiodescriptie vind je in Oostende. Daar hebben ze hun Crystal Ship wandeling digitaal toegankelijk gemaakt via audiodescriptie. Bekijk het aanbod op hun website!
 • Een interessante partner bij het maken van een dergelijk product is Nevero. Op hun website komt je meer te weten over hun werking.
PictureLive

Picture Live

Een andere manier om het aanbod in jouw monument uit te breiden, is het werken met Picture Live.

 • PictureLive zet visuele informatie om in een voelbare en hoorbare vorm. Zo wordt een figuur, tekening, afbeelding, schilderij, grafiek, foto, … ook toegankelijk en begrijpbaar voor wie deze niet kan zien.
 • Omdat het moeilijk is hier een concreet beeld van te krijgen, kan je een kijkje nemen op de website van Picture Live! Daar vind je ook meer uitleg over de verschillende mogelijkheden. 
GalloRomeinsMuseum

Voelmaquette of voeltafel

Een voelmaquette is een leuke en duurzame manier om van jouw pand een 'kleine' versie te maken. Het geeft doven en slechtzienden daarboven een idee hoe jouw monument eruit ziet.

 • Een goed voorbeeld is het Kasteel van Gaasbeek waar ze naast een voelmaquette ook reliëfkaarten aanbieden. Lees er alles over hieronder!
 • Mogelijk partners bij het maken van een voelmaquette zijn bijvoorbeeld 3D-print bedrijven of studenten aan een (hoge)school.

Een voeltafel ondersteunt de beleving van jouw monument. De tafel kan op verschillende manier worden opgevat en prikkelt ook de andere zintuigen. Hieronder vind je algemene tips van Inter om een voeltafel te ontwikkelen.

Extra tips uit de inspiratiebrochure

 • Voor blinden en slechtzienden kan je extra inspanningen leveren met beeldenfluisteraars, uitleg in braille, een ringleiding of een voeltour.
 • Bied leesbare teksten aan: in grootdruk en lettertype Arial of Verdana.
 • Heb voldoende aandacht voor het beschrijven van de ruimte waarin bezoekers zich bevinden tijdens de rondleiding. Dit maakt een enorm verschil. Beschrijf bijvoorbeeld de kamer waarin je staat, vestig de aandacht op een mooie plafondschildering of een detail aan de muur, kader een specifieke geur in je verhaal, laat de deelnemers ergens aan voelen of ruiken… Vergeet dus zeker niet in te zetten op de andere zintuigen!
 • Wanneer je het aanbod voor blinden en slechtzienden hebt uitgewerkt, vergeet dit dan zeker niet te toetsen met de realiteit! Nodig een bevoegd publiek uit voor een testrondleiding.
 • Staat je activiteit op poten en wil je testen of er ergens nog iets kan verbeteren? Loop dan aan de hand van een aantal personae je bezoekerscyclus af. Laat medewerkers en vrijwilligers die de activiteit begeleiden het spel of de zoektocht op voorhand zelf eens uitproberen. Zo zullen ze vragen van bezoekers beter kunnen opvangen.