Aan de slag met duurzaamheid

Open Monumentendag is het grootste culturele evenement dat ieder jaar in septemeber over heel Europa wordt gevierd. Samen met de Europese lidstaten wordt een thema vastgelegd waar alle deelnemende landen rond werken. In 2022 staat het Europees thema duurzaamheid centraal, een actueel en hip thema waarrond de laatste tijd veel te doen is binnen de erfgoedsector. Duurzaamheid kan dan ook op vele manieren benaderd worden: volgens de klassieke invalshoek dat het vooral draait rond het beperken van je energieverbruik of volgens een meer sociale insteek dat duurzaamheid ook kan staan voor gemeenschapsvorming. 

Het thema is trouwens niet verplicht maar het kan wel inspiratie geven om de gebouwen in je buurt met een andere blik te bekijken en open te stellen!

Hieronder vind je alvast wat meer inspiratie om de verschillende deelaspecten van duurzaamheid vorm te geven. Dit is een dynamische lijst en thema's worden regelmatig uitgebreid met nieuwe, inspirerende voorbeelden! Ken je trouwens zelf een goed voorbeeld dat tussen de lijst past? Aarzel dan niet om een mailtje te sturen en jouw idee met ons en de andere Open Monumentendag-organisatoren te delen.

Inspiratiegrafiek

Ben je van plan om mee te doen rond het centrale thema duurzaamheid? Dan staat een eerste brainstorm met je team waarschijnlijk in je agenda! Deze infografiek kan hierbij een handige tool zijn. Het lijst de verschillende benaderingen rond het thema op en geeft een korte uitleg bij ieder item. Gebruik deze als leidraad tijdens jouw brainstormsessie. Veel succes!

European Heritage Days - inspiratiebrochure

Ieder jaar wordt van uit Europa een brochure uitgegeven rond het thema van dit jaar. Deze staat vol met tips en internationale voorbeelden rond het thema duurzaamheid. Neem een kijkje via onderstaande knop!

Inclusie

Vergeet zeker ook niet de inspanningen van vorig jaar rond het thema inclusie! Wanneer we spreken over duurzaamheid en gemeenschapsvorming, dan sluit inclusie hier naadloos bij aan. Zeker een idee dus om een kijkje te nemen naar de vele inspiratie-items van vorig jaar!