Geen vervoer? Geen probleem! Wist je dat er heel wat activiteiten tijdens Open Monumentendag makkelijk te bereiken zijn met het openbaar vervoer? Plan je route via de trein, bus of tram naar jouw favoriete erfgoedlocaties en geniet van een zorgeloos dagje op 11 september. Hieronder vind je alvast enkele bereikbare aanraders in iedere provincie!
Op ontdekking in de Keldermansvleugel.
Volg onze gidsen door de fraaie neogotische interieurs van de trouw- en raadzaal en ontdek met de bovengelegen zolder een minder bekend stukje stadhuis.
Het CCHA in Hasselt – dat zijn 50ste verjaardag viert – vormt een mooi voorbeeld van duurzaam erfgoed. Open Monumentendag is dan ook dé perfecte dag om de expo ‘CCHA omkaderd‘ te openen.
Gratis bezoek aan de werkende Keeses molen. Randanimatie met volksspelen voor kinderen, oude ambachten, biercultuur van Kasterlee, gratis optredens. Dit alles in een prachtige omgeving.
Tijdens openmonumentendag zullen op gezette tijden gratis rondleidingen over de begraafplaats worden voorzien door onze gidsen. De kleinsten kunnen in een zoektocht de plek spelenderwijs leren kennen.
Het begon met 2 rivieren en de vraag of het gras aan de overkant groener was. Gent dankt zijn ontstaan én zijn groei aan de vele bruggen in de stad. Maak een mooie stadswandeling van 7,5 kilometer over en langs de vele bruggen in Gent.
De Witte Molen in de Gladiolenstraat torent uit boven de Sint-Niklase Priesteragiewijk. Het is een achthoekige bakstenen grondzeiler uit 1696. Bij een herfststorm in 1983 liep de molen schade op.
Het grondgebied van Zandvoorde is groot, zeer groot. Wil je op eigen tempo op een leuke manier Zandvoorde ontdekken? Of vliegensvlug van activiteit naar activiteit snellen? Dan ontlenen we je graag een bijzondere fiets of gocart!
De wandelweg van de prachtige pier in Blankenberge ondergaat momenteel een indrukwekkende metamorfose. De restauratiewerken zullen nog tot 2025 duren. Benieuwd naar de verschillende fases van dit boeiende project? Een gids vertelt je er graag meer over!
Op Open Monumentendag opent het idyllische kasteel van Laarne haar deuren. Want voor één dag is het mooiste en best bewaarde waterkasteel van het land in de handen van de vrijwilligers!
De Asiat site in Vilvoorde was ooit een omvangrijke legerkazerne. Het 'Arsenaal der Instrumenten en Apparatuur voor Telecommunicatie' (AsIAT), was de locatie waar het Belgische leger apparatuur maakte voor militaire telecommunicatie.
Abdij van Park lag fysiek aan de rand van de stad Leuven, in de gemeente Heverlee en op zowat een kilometer van het stadscentrum dat je via de Parkpoort(!) bereikt. De banden met de stad en het rechtsgebied Leuven waren van meet af aan intens.
Bezoek enkel op reservatie om 11 en 14 uur (max. 40 personen) - tweetalig
Inschrijving per e-mail : johan.auwerx@inbo.be
Johan Auwerx, INBO-coördinator (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek)