Menu

Open Monumentendag gaat digitaal met gratis infoborden en QR-codes

QR-code

Waarom QR-codes?

Een QR-code is een streepjescode die decodeerbaar is met een smartphone. Wanneer je met de camera van je smartphone (Apple of Android) naar de QR-code richt, word je automatisch doorverwezen naar een pagina op het internet waar je meer informatie vind. Bij sommige smartphones dien je nog een aparte app (QR-code reader) te installeren. Deze app kan je gratis installeren via de Google Play Store of Apple Store.

Zo vormen QR-codes en smartphones een duurzaam en digitaal alternatief voor brochures en folders. Op Open Monumentendag willen we organisatoren aanmoedigen om in te zetten op digitale ontsluiting . De QR-codes zijn een ideale, laagdrempelige manier om met de digitale ontsluiting van start te gaan! 

Nog niet overtuigd? Bekijk onderstaande video en ontdek hoe eenvoudig het is!

Hoe werkt het?

  • Je kon tot en met 17 augustus via onze website gratis infoborden bestellen waarop je jouw gepersonaliseerde QR-code kan kleven. De bestellingen zijn nu afgesloten
  • Na je bestelling ontvang je van ons een mailtje met de vraag welke inhoud je graag achter de QR-codes wil steken. Met andere woorden: wat wil jij dat bezoekers over jouw monument te weten komen wanneer ze de QR-code met hun smartphone scannen? Je mag ons allerlei digitale zaken aanleveren: een video, tekst, digitale infobrochure, sjablonen voor een zoektocht, interessante doe-opdrachten,... Wij gieten al deze informatie in een overzichtelijke webpagina.
  • De infoborden worden bij jou thuis geleverd. Je krijgt er ook stickers met unieke QR-codes bij die zullen linken naar de webpagina die wij voor jou maakten.

Voor wie zijn de infoborden met QR-codes interessant?

  • Voor individuele monumenten die op een digitale manier informatie over hun erfgoed willen ontsluiten.
  • Voor steden en gemeenten, IOED's en koepelorganisaties. Via de infoborden kan je bijvoorbeeld eenvoudig monumenten markeren die een knooppunt vormen tijdens wandel- of fietstochten  op Open Monumentendag.