Open Monumentendag

Open Monumentendag, dat is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Hét feest van het onroerend erfgoed is in 2018 al aan zijn 30ste editie toe en kan ieder jaar rekenen op een grote belangstelling van publiek en media. Het bewijs dat bekend én minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien. Het recept van Open Monumentendag is alom bekend: op de 2de zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open.

 

Open Monumentendag buiten Vlaanderen

Wallonië

Niet alleen in Vlaanderen wordt Open Monumentendag georganiseerd. In hetzelfde weekend kan je op 8 en 9 september ook op stap in Wallonië. Dit jaar zijn de Waalse Open Monumentendagen gefocust op ‘Ongebruikelijk Erfgoed'. Dat kan gaan van ongebruikelijke plaatsen, gebouwen of sites, tot ongebruikelijke manieren van ontsluiten of presenteren. Laat je verrassen door het Waalse patrimonium!

 

 

www.journeesdupatrimoine.be

 

Brussel

Het weekend nadien (15 en 16 september) kan je de Brusselse monumenten bezoeken. In het kader van "2018, Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed" ging het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een nieuwe uitdaging aan. Ze vroegen de inwoners om zélf over hun erfgoed te vertellen en het programma van de Open Monumentendagen te bepalen. Alle inwoners werden uitgenodigd om het erfgoed waar ze van houden op hun eigen originele, ongewone of leuke manier te ontsluiten. Dat resulteerde in het originele thema "Erfgoed, dat zijn wij!". 

 

 

www.erfgoed.brussels.be

 

In de rest van Europa

Maar er is meer, in de loop van de maand september kan je op ontdekking in 46 verschillende landen over heel Europa!
Ontdek het programma op www.europeanheritagedays.com.

 

Dus, als je tijdens de komende Open Monumentendag op pad gaat, bedenk dan dat er miljoenen Europeanen dat samen met jou doen!

 

Erfgoeddag

Niet alleen op Open Monumentendag staat ons erfgoed in de kijker. In april is er telkens ook nog Erfgoeddag. In 2019 - tijdens de 19e Erfgoeddageditie - staan ambachten in de kijker. Welke technieken schuilen er achter vaak zeldzaam geworden beroepen? Wie kent er nog een ganzenvanger, touwslager, kunstsmid, klompenmaker of mandenvlechter? De komende Erfgoeddag is hét moment om de geschiedenis, de rijkdom en diversiteit van vaardigheden te vieren. Tal van culturen maakten hun thuis van Vlaanderen en Brussel en brachten vaak heel bijzondere technieken mee. Ontdek alles over de ambachtsvrouwen en – mannen tijdens Erfgoeddag op zondag 28 april 2019.

 

 

www.faro.be/erfgoeddag