Terug naar school: deze schoolgebouwen zijn open op 9 september!

29/08/2018

1 september nadert! Het is bijna terug tijd voor brooddozen en boekentassen. Ook tijdens Open Monumentendag zetten heel wat scholen hun deuren open. Haal herinneringen op en toon je (klein)kinderen waar jij vroeger naar school ging.

De KU Leuven stelt over heel Vlaanderen locaties open

 

De grootste én oudste universiteit van ons land heeft heel wat monumenten in haar bezit. Een aantal daarvan zijn dit jaar exclusief te bezoeken tijdens Open Monumentendag. Bekijk alle locaties.

De oude Albertschool in Oostende

De voormalige Albertschool in Oostende is open tijdens Open Monumentendag. Er zijn renovatiewerken en aanpassingen gebeurd. Wil je graag de veranderingen zien? Wil je zien wat bewaard is? Ga dan zeker langs!

 

Campus De Tandem en Stedelijk Lyceum Pestalozzi in Antwerpen

De school aan de Pestalozzistraat was het paviljoen van de Vlaamse kunst op de wereldtentoonstelling van 1930. Vanaf het begin was het de bedoeling om het gebouw nadien de functie van lagere jongens- en meisjesschool te geven. Daarom werd het complex in duurzame materialen opgetrokken. Meer lezen.

 

Een wijkschooltje op de Kortrijkse Pottelberg

De huidige Damiaanschool in Kortrijk is gevestigd naast het voormalige Stella Maris. Herbeleef er tijdens Open Monumentendag je kindertijd in het typische wijkschooltje. Meer lezen.

 

Het Instituut van de Ursulinen : een school met internationale klasse

Geniet van de verbluffende en elegante wintertuin in art nouveau (1900), én voor het eerst ook van de Alpenzaal met Zwitserse bergtaferelen, de Congozaal, de unieke pianogalerij met 35 oefenkamertjes, de bloemengalerij. Lees meer.

 

The English Convent School in Brugge opent haar deuren

Bezoek tijdens Open Monumentendag 2018 voor de eerste en enige keer het voormalig internaat van "The English Convent School", in de volksmond beter bekend als het Engels Klooster. Lees meer.

 

De pas gerestaureerde Aula Academia van de UGent

Op Open Monumentendag kan je deze plechtige Aula van de Gentse Universiteit vrij bezoeken. In de rectorengalerij vind je de portretten van alle rectoren doorheen de geschiedenis. In de rotondezaal kan je even zitten en genieten van deze prachtige, pas gerenoveerde ruimte. Lees meer.

 

 

 

foto 1: © Rob Stevens, Universiteitsbibliotheek KU Leuven

foto 2: © Eddy Van Leuven, Ursulineninsituut Onze-Lieve-Vrouw-Waver