Open Monumentendag 2017: een vliegende start!

10/09/2017

Open Monumentendag is ongeveer een halve dag bezig en nam alvast een vliegende start! Een aantal eerste impressies voor wie nog overtuigd moet worden om op pad te gaan vandaag!

Het aanbod aan monumenten in het programma van de 29ste Open Monumentendag is opnieuw heel divers. Honderden privéwoningen, kastelen, kerken, industrieel erfgoed, molens, natuurgebieden, scholen, … zetten de deuren wagenwijd open voor jong en oud. Bezoekers kunnen ook kiezen uit ruim 1000 activiteiten zoals wandelingen, tentoonstellingen, rondleidingen, fietstochten, … en dit verspreid over heel Vlaanderen, in maar liefst 232 steden en gemeenten.

 

De dag is op veel plaatsen gestart met mooi Open Monumentendag-weer en daardoor zijn veel mensen al sinds deze ochtend onderweg. Opvallend is dat mensen veelal op pad gaan in hun eigen stad of gemeente en zich laten verrassen door de geschiedenis van en de verhalen over hun buurt.

 

Een vliegende start

 

Een van de toppers uit het programmaCinema National in Borgerhout, kreeg al 1000 mensen over de vloer. In Leuven is het momenteel aanschuiven voor een bezoek aan het stadhuis en ook staan mensen al te wachten voor de deur van Donjon Ter Heyden in Rotselaar. In de Broederschool in Sint-Niklaas liep het deze ochtend storm en in de Citadel van Diest zijn honderden mensen mee komen nadenken over de toekomst van deze site. In Brugge, waar Open Monumentendag traditioneel op zaterdag start, telden ze gisteren al 5000 bezoekers.

 

Open Monumentendag in cijfers

 

  • 1020 activiteiten (openstellingen, tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen, …)
  • in 600 monumenten
  • verspreid over 232 Vlaamse steden en gemeenten