Jullie waren met ongeveer 400 000 vandaag: bedankt!

10/09/2017

Vandaag vierde Vlaanderen de 29ste editie van Open Monumentendag. In ruim 232 steden en gemeenten zetten 600 monumenten, landschappen en archeologische sites de deuren open voor jong en oud. Maar liefst 1020 activiteiten stonden op het programma. Door het prima Open Monumentendag-weer werd deze 29ste editie een schitterend monumentenfeest met om en bij de 400 000 bezoekers. 

 

Vandaag vierde Vlaanderen de 29ste editie van Open Monumentendag. In ruim 232 steden en gemeenten zetten 600 monumenten, landschappen en archeologische sites de deuren open voor jong en oud. Maar liefst 1020 activiteiten stonden op het programma. Door het prima Open Monumentendag-weer werd deze 29ste editie een schitterend monumentenfeest met om en bij de 400 000 bezoekers. 

 

Op zoek naar verhalen uit de buurt

Open Monumentendag was voor velen het uitgelezen moment om het erfgoed en de geschiedenis van de eigen stad of gemeente te ontdekken en verhalen over vroeger uit te wisselen. Heel wat bezoekers werden ook dit jaar verrast door uitzonderlijk opengestelde en onbekende erfgoedpareltjes in de buurt. Door het prima Open Monumentendag-weer gingen mensen al vroeg op pad.

 

Heel wat bezoekers planden hun bezoek vooraf en daardoor waren heel wat rondleidingen en bezoeken reeds  volgeboekt o.a. de geleide bezoeken in Antwerpen, De Haan en Leuven. Herita en de lokale organisatoren blikken heel tevreden terug op deze 29ste editie van het grootste monumentenfeest van Vlaanderen. Het gezamenlijk programma met de Dag van de Architectuur was ook bijzonder succesvol. De combinatie van oud en nieuw spreekt vele mensen aan.

 

Impressies en cijfers

 • De stad Mechelen telde 13 883 bezoekers voor een gevarieerd programma met o.a. enkele restauratiebezoeken. Cinéma National in Borgerhout werd overspoeld door 4700 mensen, waaronder veel voormalige cinemabezoekers en buurtbewoners. Het Groen Kwartier in Antwerpen werd door ruim 1000 mensen bezocht.

 

 • In Limburg kwamen ruim 2400 mensen naar Bokrijk en op de mijnhappening in Beringen, die traditioneel steeds op Open Monumentendag wordt georganiseerd,  genoten vandaag 5000 mensen van ons mijnerfgoed.

 

 • In Sint-Niklaas was er bijzonder veel belangstelling voor de Broederschool. In de binnenstad van Gent werden ruim 3000 bezoekers geteld. De Voorhaven, een van de toppers uit het Open Monumentendag-programma, kreeg 800 mensen over de vloer.

 

 • De Stad Beveren opende dit weekend de deuren van het nieuwe erfgoedcentrum in Hof Ter Wellen en daar kwamen eveneens ongeveer 3000 mensen kijken.

 

 • Het Kasteel van Beersel in Vlaams-Brabant kon rekenen op meer dan 1500 bezoekers. Nog in deze provincie trok het programma van de stad Leuven maar liefst 12 000 geïnteresseerden naar het stadhuis, de ijskelder en de centrale werkplaatsen Hal 5. Een andere topper was de Plantentuin van Meise. Daar kwamen ruim 1700 mensen kijken naar enkele delen die anders niet te bezoeken zijn.

 

 • In het West-Vlaamse De Panne kwamen ruim 2000 mensen rondkijken in de kustvilla’s en in het oude tramdepot van De Lijn. Monumentenstad Brugge telde 16 000 bezoekers, verspreid over het volledige weekend. De trekpleisters daar waren het Bisschoppelijk Paleis en het pas gerestaureerde Hôtel d'Hanins de Moerkerke.

 

De route van de minister

Minister-president Geert Bourgeois bezocht vandaag 2 locaties, de Sint-Bernardusabdij in Bornem en de oude Zwavelzuurfabriek in Ledeberg, dat vandaag het hoofdkantoor van het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen is:

 

‘Het succes van deze editie van Open Monumentendag bewijst dat er een groot draagvlak is voor erfgoed in Vlaanderen. De samenwerking tussen Herita en het Vlaams Architectuurinstituut is een voltreffer. Oud ontmoet nieuw. Graag wil ik alle vrijwilligers bedanken die ook dit jaar hun schouders hebben gezet onder dit grote monumentenfeest.’

 

 

Open Monumentendag in cijfers

 • 29ste editie
 • Ongeveer 400 000 bezoekers
 • 1020 activiteiten (openstellingen, tentoonstellingen, rondleidingen, wandelingen, …)
 • in 600 monumenten
 • verspreid over 232 Vlaamse steden en gemeenten