Er zit muziek in Open Monumentendag

09/08/2017

Ook dit jaar valt er tijdens Open Monumentendag heel wat te beleven. Wie erfgoed het liefst ontdekt met een streepje muziek op de achtergrond, kan op 10 september in deze zeven monumenten terecht.

© Claude Roth

1. Een muzikale wandeling langs de Schelde

Alleen al door zijn locatie aan de oever van de Schelde in Sint-Amands, is het grafmonument van Emile Verhaeren een bezoek waard.

Het graf leeft als het ware mee met de getijden, precies zoals Verhaeren het in zijn Schelde-gedicht had gewenst.

 

Op Open Monumentendag kan je samen met Claude Roth en Gerda Simon op muzikale Verhaeren-wandeling. Claude Roth is een Franse chansonnier die verschillende gedichten van Verhaeren op muziek heeft gezet. Gerda Simon vertelt je dan weer alles over het leven van de beroemde dichter en zijn bijzondere band met Sint-Amands.

Ga mee op deze wandeling.

 

 

 

2. Het Mechels Harmonie Orkest in de Sint-Pieter-en-Paulkerk 

© Wannes Vanderhoeven

Op Open Monumentendag vullen de barokke gewelven van de Sint-Pieter-en-Paulkerk zich met de klanken van het Mechels Harmonie Orkest.

 

De afgelopen maanden hebben de 70 muzikanten druk gerepeteerd onder leiding van dirigent Erwin Pallemans. In de namiddag brengen zij een welklinkende mix van klassiek en koraal, van filmmuziek en harmoniewerk.

Bewonder de Sint-Pieter-en-Paulkerk.

 

3. Een gezellige orgelwandeling in Essene

Wie houdt van orgel, moet tijdens Open Monumentendag in Essene bij Affligem zijn. Om 14u word je in de kerk van Essene getrakteerd op een orgelconcert van een half uurtje door Johan Van Der Beken. Daarna vertrekt de wandeling naar de kerk van Asse-ter-Heide waar Luc Bastiaens voor een prachtig tweede concert zorgt. Vervolgens stap je richting Asbeek waar je een demonstratie van een aantal draaiorgels beleeft, om tot slot terug te wandelen naar de kerk van Essene.

Ga mee met de orgelwandeling.

 

© Rupelmonde

4. Molengedichten op muziek in de 500 jaar oude getijdenmolen

De getijdenmolen van Rupelmonde is een echte erfgoedparel. Niet alleen is het de enige nog werkende getijdenmolen in Vlaanderen, de molen beschikt ook over het grootste binnenwaterrad van België.

 

Dit jaar blaast de molen maar liefst 500 kaarsjes uit. De perfecte gelegenheid voor een sfeervol aperitiefconcert tijdens Open Monumentendag. Oude molengedichten worden op muziek gezet door violist Laporev en het koor Cantatile. Bezoek de getijdenmolen.

 

5. Een parkconcert van de Rupelzonen in Boom 

© Koninklijke Harmonie RupelzonenOp Open Monumentendag verandert het parkpaviljoen in het park van Boom in een schitterende concertlocatie. De Koninklijke Harmonie Rupelzonen speelt hier voor de bezoekers van Open Monumentendag een gelegenheidsconcert.

De plaatselijke harmonie werd opgericht in 1861. Doorheen de jaren speelden de Rupelzonen een voortrekkersrol in het muzikale en verenigingsleven van Boom. Vandaag telt de harmonie meer dan 70 muzikanten dus verwacht je aan een muzikaal spektakel!

Bezoek het parkpaviljoen.

 

6. Kamermuziek en high tea zoals de burgerij in park Sorghvliedt (2660 Hoboken)

Park Sorghvliedt was vroeger de speelhof van de rijke burgerij. Midden in het park werd een kunstmatige heuvel aangelegd waarop het wondermooie paviljoen Belvédère pronkt. In dit gerestaureerde paviljoen proef je tijdens Open Monumentendag van de verfijnde cultuur van de burgerij. Met een streepje klassieke muziek op de achtergrond geniet je van een authentieke high tea met thee, koffie, gebak en versnaperingen. De kamermuziek wordt voorzien door Aurélie Vegas op Louis XVI-harp en Wim Brabants op blokfluit. Bezoek park Sorghvliedt.

 

7. Muziek uit de belle époque in Blankenberge

Vandaag is muziek alomtegenwoordig in ons leven, maar in de belle époque was dat niet het geval. Wie van muziek hield, moest een bezoek brengen aan de opera, de schouwburg of één van de vele prachtige locaties waar bals werden gehouden. Wie zich dit niet kon veroorloven, kon naar de jaarlijkse kermis, de volksbals en dorpsfeesten of musiceerde gewoon zelf.

 

In het Belle Epoque Centrum van Blankenberge kan je in drie prachtig gerenoveerde belle-époquewoningen partituren, postkaarten, kledij en muziekinstrumenten uit het gouden tijdperk ontdekken. Bezoek het Belle Epoque Centrum.

 

Foto Verhaerenwandeling: © Claude Roth

Foto Mechelen: © Wannes Vanderhoeven

Foto Essene: © Orgelkring

Foto molen: © Rupelmonde

Foto dirigent: © Koninklijke Harmonie Rupelzonen