Deze monumenten kregen een bijzondere herbestemming

01/08/2017

Heel wat monumenten dienen vandaag niet meer hun oorspronkelijke functie. Laat je op Open Monumentendag verbazen door de hedendaagse invulling van vijf plekken met een rijke geschiedenis.

1.          Werkplek wordt woonplek in Kessel-Lo

Eind 19e eeuw richtten de spoorwegmaatschappijen een Centrale Werkplaats op in Kessel-Lo. Om dichter bij hun werk te wonen, bouwden de arbeiders hun woningen rond de site. Zo groeide de Centrale Werkplaats algauw uit tot het kloppende hart van Kessel-Lo.

Het sluiten van de spoorwegwerkplaatsen in 1993 betekende het startschot van een ware stadsmetamorfose. De voorbije jaren kreeg de site een eigentijdse invulling met een volwaardige woonwijk, veel groen, gemeenschapsvoorzieningen en speelplekken. Zo ontstond een nieuw maar even bruisend centrum voor Kessel-Lo. Bezoek dit monument.

 

2.          Van klooster tot centrum voor Jeudgzorg

Het voormalige ‘Hotel van Stralen’ is een schoolvoorbeeld van herwaardering en herbestemming van kerkelijk erfgoed. Het gebouwencomplex dateert van midden 16e eeuw en kwam in 1565 in het bezit van de toenmalige Antwerpse burgemeester Antoon van Stralen. Naar hem werd de van Stralentoren genoemd die al in 1947 beschermd werd als monument.

Het gebouw kwam begin vorige eeuw in handen van de zusters Apostolinnen die er een klooster in onderbrachten. In 1998 lieten de zusters de gebouwen via een erfpachtregeling over aan vier organisaties waaronder Jeugdzorg Emmaüs. Vandaag is het gerenoveerde kloosterpand de permanente verblijfplaats van achttien jongeren (van 12 tot 18 jaar) die hier voor een periode van twee tot vier maanden wonen en de werkplaats van een vijftigtal medewerkers van Jeugdzorg Emmaüs. Bezoek dit monument.

 

3.          Een kantoorruimte in een oud college

Rond 1755 werd in het centrum van Leuven het Sint-Annacollege gebouwd. Het college bestond tot in de Franse tijd, toen de Leuvense universiteit werd opgeheven. Eind 1806 werd het pand verkocht en sindsdien is het privébezit.

Momenteel werkt projectontwikkelaar Dyls Construct hard aan de renovatie van het pand met als doel hier de kantoren van het bedrijf onder te brengen. Verschillende onderdelen zullen grondig gerestaureerd en zelfs gereconstrueerd worden, zoals de historische trap en de marmeren mozaïekvloer. De hele inrichting van het hoofdgebouw en van de galerij is een mooi voorbeeld van verfijnde interieurkunst uit de 19e eeuw.

Bezoek dit monument.

 

4.          Kasteel Arenberg: van hertogen naar ingenieurs

Op de plek waar in de 12e eeuw de burcht van de Heer van Heverlee stond, werd in de loop van de 16e eeuw het huidige kasteel van Arenberg opgetrokken door de Picardische familie van Croÿ. Nadat de laatste telg van de familie kinderloos overleed, kwam het in handen van de hertogen van Arenberg, een Duitse familie die er woonde tot aan de Eerste Wereldoorlog. 

Na de oorlog werd de KU Leuven eigenaar van het kasteel van Arenberg en het omringende park. Er werd een campus opgetrokken in de stijl van de Amerikaanse universiteitscampussen. Wat ooit een hertogelijk domein was, is vandaag de inspirerende, groene thuisbasis voor de faculteit Wetenschap & Technologie. Op Open Monumentendag neemt een gids je mee doorheen de bewogen geschiedenis van het kasteel. Bezoek dit monument.

 

5.          Een nieuwe bibliotheek in een oud klooster

In de zomer van 2010 besloot het Mechelse stadsbestuur om het 17e-eeuwse predikherenklooster om te vormen tot een hedendaagse stadsbibliotheek. Dit prestigieuze restauratieproject schoot in 2015 uit de startblokken. In 2018 zou de herbestemming een feit moeten zijn, maar in afwachting kan je dit jaar exclusief de werken bewonderen.

Tijdens je tocht - die via de vroegere pandgang naar de kloosterbibliotheek en zolder leidt – ontdek je de geschiedenis van het historische klooster. Tegelijk maak je kennis met de verschillende uitdagingen die de herbestemming en de specifieke, zachte restauratie-ideeën met zich meebrengen.

Bezoek dit monument.

 

Foto Centrale Werkplaatsen Kessel-Lo: ArcheoNet Vlaanderen (CC BY-NC-SA 2.0)

Foto Hotel van Stralen: © Van Hecke Suls

Foto Sint-Annacollege: Johan Bakker (CC BY-SA 3.0) 

Foto Kasteel Arenberg: Ines S. (CC BY-ND 2.0)

Foto Predikherenklooster: © Stad Mechelen