Deze 9 monumenten zijn uitzonderlijk te bezoeken op Open Monumentendag

27/08/2018

Mag het iets meer zijn? Op Open Monumentendag zwaaien verschillende monumenten uitzonderlijk hun deuren open. Maak van deze unieke gelegenheid gebruik en trek op pad! 

1. De bunkers in het Saphoraspark 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Gistel een uitvalsbasis voor de Duitsers. Op Open Monumentendag organiseert Heemkring Gestella een tentoonstelling en vertelmoment over de bezetting. Je kan op 9 september uitzonderlijk de bunkers in het Saphoraspark bezoeken. Een reis terug in de tijd! 

Meer lezen

 

 

 

 

2. Binnenkijken achter de gevel van het Instituut voor Tropische Geneeskunde

In Antwerpen, op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat staat het imposante gebouw waarin het Instituut voor Tropische Geneeskunde is gevestigd. Achter de imposante art deco-gevel schuilt een indrukwekkende geschiedenis. Je ontdekt op Open Monumentendag meer over het gebouw en de activiteiten die er zich nu afspelen. 

Meer lezen

 

 

 

3. De kloosterkapel van Duffel

De Duffelse kloostergemeenschap Convent van Betlehem is de bakermat van de plaatselijke gezondheidszorg en van het katholieke onderwijs in de gemeente. Het eerste kloostergebouw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest. Enkel de kapel bleef gedeeltelijk bespaard. Vandaag is het kloosterpand heropgebouwd in een modernistische stijl, maar ademt de kapel nog steeds een bijzonder authentieke sfeer uit. 

Meer lezen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Een uitzonderlijk café, kapel en molen 

In Wetteren zwaaien drie belangrijke locaties de deuren open: het Posthotel, De Vanhauwermeirsmolen en de Sint Jozefkapel! 

Meer lezen

 

 

 

 

 

5. Ontmoet de acteurs uit 'Klaaglied om Agnes'

In Sint-Niklaas kan je op Open Monumentendag de film 'Klaaglied om Agnes' uit 1975 herbekijken. Agnes was een jonge vrouw uit Nieuwkerken die tijens en vlak na de oorlog leefde. Ze was de jeugdliefde van schrijver Marnix Gijsen. Op Open Monumentendag ontmoet je in de hoofdrolspelers uit film: Luk De Koninck en Marleen Maes! 

Meer lezen

 

 

 

 

 

6. Bezoek de Blankenbergse Pier van boven tot onder

Eind oktober 1914 staken Duitse soldaten de belle-époquepier uit 1894 in brand. Op diezelfde plaats werd in 1932-1933 een nieuwe Pier gebouwd in pure art-decostijl. De Pier is een unicum aan de Belgische kust en op het vaste land zijn er slechts twee te zien: Blankenberge en Scheveningen. Op Open Monumentendag kan je de Pier van boven tot onder verkennen (incl. het auditorium) en het wandeldek. Geniet van het prachtige uitzicht en de verhalen van de gidsen!

 

 

 

7. Een herenhoeve van kelder tot zolder

In Vosselare vind je een knap gerestaureerde hoeve uit 1874. De hoeve werd destijds bewoond door welstellende renteniers. Op Open Monumentendag krijg je door gidsen meer uitleg over het huis en zijn bewoners! 

Meer lezen

 

 

 

 

 

8. Huisje-tuintje-kruisje

Op Open Monumentendag kan je in Deurne de bijzondere pronkkamer en de charmante tuin van de zeventiende-eeuwse pastorie van de Sint-Fredeganduskerk bewonderen. Wie wil, kan ook een praatje maken met de pastoor. Hij vertelt je met veel plezier over het leven in de pastorie. Je kan ook een praatje maken met de pastoor zelf die je meer vertelt over het leven in de pastorie. 

Meer lezen 

 

 

 

 

9. Eeuwenoude kunst in HeadquARTers nu ook voor idividueel bezoek

HeadquARTers opent exclusief haar deuren voor iedereen! Normaal is de permanente expo "3500 jaar textielkunst" enkel in groep te bezoeken, maar op 9 september staan er gidsen klaar die inviduele bezoekers mee op sleeptouw nemen door de collectie. HeadquARTers is het hoofdkwartier van de logistieke dienstverlener Katoen Natie en in datzelfde hoofdgebouw loopt de permanente expositie “3500 jaar textielkunst”: een van de mooiste tentoonstellingen van oude weefsels ter wereld. 

Meer lezen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's:

Foto Gistel © Luc Ghyselbrecht

Foto Instituut Tropische Geneeskunde © Instituut voor tropische geneeskunde

Foto Kloosterkapel © Isabel Alba Gonzalez

Foto Sint Jozefkapel © St Jozefkapel

Foto Pier Blankenberge © Plancaert-Janssens

Foto Herenhoeve © Hugo Schaeck

Foto Pastorie © Paul Hendrix

Foto HeadquARTers © The Phoebus Foundation