Bezoek eens een restauratiewerf!

07/09/2017

Dat restauraties van cruciaal belang zijn om ons erfgoed te bewaren, moeten we niemand meer vertellen. Tijdens Open Monumentendag gooien een heleboel monumenten dan ook trots de deuren weer open om het resultaat van al dat restauratiewerk te tonen. Maar het loont ook de moeite om zo'n restauratie in volle actie te zien. Deze vijf restauratiewerven gunnen je op Open Monumentendag een unieke blik achter de schermen. 

© Agentschap Onroerend Erfgoed

Interieur en restauratie van de Sint-Ulrikskerk

 

De Sint-Ulrikskerk in Dilbeek wordt op dit moment grondig gerestaureerd. De toren en het dak zijn als eerste aan de beurt. Tijdens een rondleiding door de kerk vertelt een enthousiaste gids je alles over het interieur maar ook over de restauratie die volop aan de gang is.

 

De herbestemming van een 19de-eeuwse katoenloods

© Locus DevelopmentsDe 19de-eeuwse katoenloods LOODS 23 in Gent wordt omgebouwd tot een moderne kantoor- en woonruimte. De architect van het project licht tijdens Open Monumentendag met veel plezier de plannen en de reeds uitgevoerde werken toe. Bij de start van de werken, stonden enkel de gietijzeren kolommen en Polonceau-spanten nog recht. Hét huzarenstukje van deze herbestemming is hoogstwaarschijnlijk de ondergrondse parking die onder de bestaande loods gegraven wordt. Bezoek dit monument.

 

© Stad Mechelen

Duik in ons Bourgondisch verleden in het Hof van Busleyden

Het Mechelse Hof van Busleyden is vandaag nog een echte werf. Toch kan je tijdens Open Monumentendag al een glimp opvangen van het stadsmuseum dat je hier na de restauratie zal kunnen bezoeken. Samen met een gids bewonder je enkele delen van de dit imposante stadspaleis waar de sporen van het Bourgondische verleden van de stad nog duidelijk zichtbaar zijn.  Bezoek het Hof van Busleyden.

 

Restaureren voor gevorderden: 't Spaans Tolhuis en de Maenhoudthoeve

© Wim QuinetHoe gek moet je zijn om een vierhonderd jaar oud gebouw te restaureren? Peter en Joke en Evelyn en Wim doen het echter met veel liefde en geduld. Zij vertellen je alles over de pas gerestaureerde monumentale bergschuur van de Maenhoudthoeve en over het schattige Spaans Tolhuisje, een piepklein pand aan het water wat vanaf oktober gerestaureerd wordt. Beide monumenten liggen op een paar kilometer van elkaar, tussen Plassendale en Verlorenlost.

 

 

Een kijk op de restauratie van de Stoomstroopfabriek

© rlhv

De Stoomstroopfabriek werd op het einde van de 19de eeuw opgericht door de familie Wijnants-Lowette. Algauw groeide de fabriek uit tot een belangrijke productiesite voor de bereiding van stroop in Haspengouw. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de restauratie van deze site. Tijdens Open Monumentendag geven de architecten je persoonlijk een woordje uitleg over de werken. 

foto 1: © Agentschap Onroerend Erfgoed

foto 2: © Locus Developments

foto 3: © Stad Mechelen

foto 4: © Wim Quinet

foto 5: © rlhv