Bezoek deze rijdende en varende monumenten op Open Monumentendag

04/08/2017

Een monument hoeft niet altijd een kasteel of een fort te zijn. Ook heel wat authentieke schepen, trams en treinen zijn waardevol erfgoed. Heb jij echte zeemansbenen of ben je gewoon heel erg benieuwd naar hoe treinen er vroeger uitzagen? Plan dan zeker een van deze vijf uitstapjes op Open Monumentendag.

© Frederic Logghe

1. Stap aan boord van vrachtschip Tordino

Het voormalige vrachtschip Tordino wordt voor het eerst opengesteld. In het vrachtruim van dit schip met houten laadvloer kom je aan de hand van verschillende infopanelen alles te weten over de geschiedenis van het kanaal Gent-Brugge. Je kan er ook maquettes, handgereedschap, gebruiksvoorwerpen en oude documenten over de binnenvaart bewonderen. In het vrachtruim bevindt zich een echte stuurhut mét uitrusting om te varen. Ga zelf aan het roer staan en waan je even de schipper van dit indrukwekkend stukje varend erfgoed. Bezoek vrachtschip Tordino.

 

2. Bewonder een echte stoomtrein in Maldegem

De historische stationssite van Maldegem is een echte parel in het Meetjesland. Dit beschermde station werd gebouwd in 1863 en grondig gerestaureerd in 2015. De historische treinen die je er vindt, worden getrokken door echte stoomlocomotieven waarvan de oudste meer dan 120 jaar op de teller heeft. Het Stoomcentrum Maldegem bezit de grootste collectie stoomlocomotieven in Vlaanderen. Twee daarvan zijn zelfs erkend als Vlaams topstuk. Bezoek de stationsite van Maldegem.

 

 

3. Bekijk de historische vaartuigen in Battel

De historische vaartuigen te Battel zijn voor veel wandelaars en fietsers een vaste stop op hun route. Maar op Open Monumentendag oogt de ligplaats voor de historische vaartuigen nog indrukwekkender dan gewoonlijk. Naast de vaste schepen kan je heel wat extra schepen bewonderen. Ook de bemanning staat tot je dienst en geeft graag meer uitleg over elke schip. Bezoek de historische vaartuigen.

 

4. Stap 110 jaar terug in de tijd in het station van Racour

Pal op de taalgrens vind je het voormalige treinstation van Racour. Na restauratie werd dit pittoresk stationnetje omgetoverd tot een karaktervol vakantieverblijf met maar liefst vijf sterren! Je logeert hier in één van de gerenoveerde treinwagons of in het voormalige werkatelier dat omgedoopt werd tot een luxueuze loft. Tijdens Open Monumentendag kan je in Station Racour ook een boeiende tentoonstelling bezoeken. Aan de hand van oude plannen en foto’s, kom je alles te weten over de historiek en de voormalige bewoners van het station. Bezoek station Racour.

 

 

5. Laat je rondleiden in het Scheepvaartmuseum Baasrode

Baasrode was in de 15de eeuw een druk bezocht handelscentrum langs de Schelde. Dagelijks meerden hier schepen aan die van en naar Antwerpen voeren. Een schat aan industrieel erfgoed getuigt vandaag van dit boeiende hoofdstuk uit de geschiedenis. Hier bewonder je de authentieke ateliers en rijkelijk gedecoreerde salons uit 1827 maar leer je ook knopen leggen als een echte schipper. Speciaal voor Open Monumentendag kan je smullen van heerlijke pannenkoeken bij een streepje muziek. Bezoek het Scheepvaartmuseum.

 

Foto vrachtschip Tordino: © Frederic Logghe

Foto historische vaartuigen:  © Robin Capiaux