7 rijdende en varende monumenten op Open Monumentendag

04/09/2018

Scheep op 9 september in op één van deze historische schepen of maak een ritje met een historisch rijtuig!

1. Ontdek het varend erfgoed in Blankenberge

Blankenberge neemt je op Open Monumentendag mee naar haar glorierijk vissersverleden. De schute vzw bewaart al een tijdje de schuit B1 St. Pieter en visserssloep B72 Jacqueline-Denise. Deze twee schepen zijn getuigen van dit vissersverleden. In de loods van richtte de vzw een charmant museum in dat de maritieme geschiedenis van de stad belicht. Op Open Monumentendag kan je de loods, de twee schepen en de maritieme site bezichtigen. 

Verder lezen

 

 

2. Pendel tussen Baasrode en St. Amands

Op 9 september kan je de hele dag meerijden met een unieke stoomtrein tussen Baasrode en Sint-Amands. Je kan ook de loods bezoeken waar de oude stoomlocomotieven met respect voor hun verleden gerestaureerd worden. 

Verder lezen

 

 

 

 

3. Bewonder de Askoy II 

De Askoy II, ooit het zeilschip van Jacques Brel, strandde in 1994 voor de kust van Nieuw-Zeeland. In 2008 werd het schip terug naar België gebracht. Na al die jaren in zee was het schip niet meer dan een verroeste romp. De masten, het dek, de verstaging, de motor, het interieur en de dekuitrusting waren verdwenen.  Vzw Save Askoy II doet er alles aan om het schip in zijn oude glorie te herstellen. Je kan op Open Monumentendag de Askoy II en de restauratie bezoeken! 

Verder lezen 

 

 

4. Vier mee met het Tramfestival

Op 9 september viert Open Monumentendag haar dertigste editie, maar ook TTO-Noordzee vzw viert feest. Zij houden voor de dertiende keer het Tramfestival. Tijdens het Tramfestival rijden historische en nostalgische tramvoertuigen verschillende trajecten. Bij mooi weer kan je zelfs meerijden in een open aanhangrijtuig. Leuk weetje: de tram missen is onmogelijk, aangezien de trams de hele dag op elkaar aansluiten. 

Verder lezen

 

 

5. Ervaar het leven aan boord van een binnenschip

Ook dit jaar kan je opnieuw Museumschip Tordino bezoeken. Je kan het volledig ingerichte vrachtruim bezoeken. Aan de hand van foto's, documenten, schilderijen en maquettes kom je alles te weten over de binnenvaart. Je kan binnenkijken in de schipperswoning uit 1929 en de stuurhut. In de Leeszaal van het schip loopt ook een boeiende tentoonstelling. 

Verder lezen 

 

 

6. Een halte terug in de tijd 

Tramsite Schepdaal is al meer dan 55 jaar in gebruik als trammuseum. De restauratiewerken zijn zo goed als afgerond. Danzij de restauratiewerken kreeg het monument eindelijk zijn vroegere uitstraling terug. Tramsite Schepdaal is de laatste van zijn soort in Belgie. De site toont perfect hoe het leven er tot 1962 uitzag op de tramlijn Brussel-Schepdaal-Ninove.

Verder lezen 

 

 

7. Bezoek de scheepswerven in Baasrode

Op Open Monumentendag kan je het museum en de scheepswerven van Baasrode bezoeken waar je scheepspits Lauranda kan bewonderen. Je kan ook een rondleiding volgen in het Scheepvaartmuseum van Baasrode. Kortom: je kan op Open Monumentendag niet om de scheepsbedrijvigheid in Baasrode heen!

Verder lezen

 

 

 

Foto's

Foto 1 © De Scute vzw 

Foto 2 © vzw Stoomtrein Dendermode Puurs

Foto 3 © Save Askoy II 

Foto 4 © Dienst Cultuur De Panne

Foto 5 © Museumschip Tordino

Foto 6 © Koen Boschmans

Foto 7 © Scheepvaartmuseum Baasrode