7 monumenten waar muziek in zit

06/09/2018

Op Open Monumentendag word je in deze monumenten getrakteerd op sfeervolle muziek. Genieten van monumenten en tegelijk ook van muziek: twee vliegen in één klap! 

1. Museum Vleeshuis

 

In Museum Vleeshuis in Antwerpen zit elke dag van het jaar muziek. Op Open Monumentendag pakt het museum uit met het ensemble 'La Fiamma'. La Fiamma brengt naast muzikale kwaliteit ook een totaalbelevenis. Klavecinist Philippe Riga, sopraan Dorine Mortelmans en mezzosopraan Katarina Van Droogenbroeck nemen u helemaal mee in de sfeer van de Barok. De muzikanten spelen op oude instrumenten, de zangeressen dragen historische kostuums en gebruiken barokgestiek, de belichting is aangepast ... 

Lees verder

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Dendermonde

Ben je op 9 september in Dendermonde, heb je net de Onze-Lieve-Vrouwekerk bezocht of passeer je er toevallig? Spits dan tussen 13u en 14u je oren want dat uur verwent de beiaardier je met een heerlijk beiaardconcert! De muziek klinkt het best in de omgeving van de Grote Markt. 

Verder lezen

 

 

 

3. De Sint-Bernardusabdij in Hemiksem

Op Open Monumentendag kan je in de Sint-Bernardusabdij tussen de erfgoedbezoeken door genieten van enkele sfeervolle concerten. Om 16u geniet je van wereldse klanken van Manu. Zij brengen met bouzouki en harjedalspipa unieke muziek. Hun optredens zijn een zoektocht naar de overeenkomsten tussen verschillende soorten muziek, culturen en mensen. Om 17u kan je er genieten van het bekroonde saxofoonkwartet Scarbo. 

Verder lezen

 

 

 

4. De Roeselaarse Kiosk

In 2018 is het 20 jaar geleden dat de vzw Roeselaarse Kiosk de antieke muziekkiosk overnam van de Stad Roeselare. Een concert op Open Monumentendag voor deze 20ste verjaardag mag daarom niet ontbreken! 

Het mannenkoor Gaudeamus-Igitur verzorgt om 11u het concert 'liederen zonder vervaldatum'. Om 15u is het de beurt aan de Big Band Rumband. Tussen de twee concerten door geniet je van een heerlijk drankje of bezoek je de tentoonstelling '100 jaar kioskconcerten in de stad'. 

Verder lezen

 

 

 

5. Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Boskerk

In de Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Boskerk in Nieuwkerken-Waas wordt Open Monumentendag muzikaal ingezet. Na de mis zorgt orgelist Raf Vandermeulen, voor hemelse klanken op deze feestelijke zondagmorgen. 

Na het concert kan je in de kerk de tentoonstelling Maria Rooman bezoeken. 

Verder lezen

 

 

 

 

 

6. Het Abtshof

Ooit behoorde het Abtshof toe aan de abt van Sint-Truiden. 700 jaar later is de hoeve herbestemd tot Co-housingsproject. De stallen, schuren en enkele historische woonvertrekken openen de deuren voor het grote publiek. De inwoners en bezielers van het project nemen je tijdens een rondleiding mee in de geschiedenis van de hoeve. Om 17u geniet je in de grote schuur van een optreden van 'Down The Track'. Het belooft een prachtig schouwspel te worden van klassieke muziek in een magnifieke setting. 

Verder lezen

 

 

7. NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum

Op Open Monumentendag word je in NAVIGO getrakteerd op een stemmige maritieme liedjes, poëzie en melodie in het museum. Jan Huyghe en Stefaan Demoen vormen het duo 'Muzekupe'. De twee zijn geen onbekenden uit de streek van Bachten De Kupe. 

Verder lezen

 

 

 

 

 

 

Foto's:

Foto 1  © La Fiamma

Foto 2 © Stad Dendermonde

Foto 3 © Tine Declerck

Foto 4 © Luk Nuytten

Foto 5 © Cultuur Sint-Niklaas

Foto 6 © Motmans Jos

Foto 7 © NAVIGO