Nieuws

Wij zorgen wekelijks voor leuke verhalen en tips rond Open Monumentendag!

Weet je niet goed welke monumenten je moet gaan bezoeken op zondag 10 september? De komende weken verwennen we je met tips en inspiratie over de leukste monumenten en activiteiten.

 

Volg ons op Facebook om steeds mee te zijn met de nieuwste verhalen.

Wil je meer monumentennieuws, het hele jaar door? Word gratis lid van Herita, krijg onze maandelijkse nieuwsbrief en tal van acties en voordelen in je mailbox.

 

44 Limburgse gemeenten stellen samen 44 monumenten open!

44 Limburgse gemeenten stellen tijdens Open Monumentendag samen 44 monumenten open! Het Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed geeft op zondag 10 september 2017 de aftrap voor het project ‘Dit zien wij. 44 Lenzen, beelden, verhalen.’ 

 

Open Monumentendag in Brussel en Wallonië

Tijdens hetzelfde weekend van Open Monumentendag Vlaanderen wordt ook in het zuiden van het land het erfgoed in de kijker gezet, en een weekje later is Brussel aan de beurt.

Gluren bij de buren: vijf knappe privéwoningen

Heb je altijd al willen weten wat er zich achter die mooie gevel in je straat bevindt?  Tijdens Open Monumentendag zetten ook heel wat privéwoningen hun deuren open. Een unieke kans om binnen te kijken in imposante architectenwoningen en charmante rijhuizen. Wij delen vijf aanraders die beslist een bezoekje waard zijn op 10 september. 

Er zit muziek in Open Monumentendag

Ook dit jaar valt er tijdens Open Monumentendag heel wat te beleven. Wie erfgoed het liefst ontdekt met een streepje muziek op de achtergrond, kan op 10 september in deze zeven monumenten terecht.

Beleef Open Monumentendag achter de schermen als vrijwilliger!

Voor de 29ste editie van Open Monumentendag zoekt Herita enthousiaste vrijwilligers. Kom promotie voeren in de mooiste monumenten, help mee in ons 'Open Monumentendag call center' of begeleid een van de 15 exclusieve activiteiten tijdens de avant-première op zaterdag 9 september!

5 verrassende stadswandelingen op Open Monumentendag

Vind jij het ook zo moeilijk om een keuze te maken uit het boordevolle programma van Open Monumentendag? Deze zes stadwandelingen brengen je op een verrassende manier langs een heleboel verschillende monumenten. Vaarwel, keuzestress! 

Bezoek deze rijdende en varende monumenten op Open Monumentendag

Een monument hoeft niet altijd een kasteel of een fort te zijn. Ook heel wat authentieke schepen, trams en treinen zijn waardevol erfgoed. Heb jij echte zeemansbenen of ben je gewoon heel erg benieuwd naar hoe treinen er vroeger uitzagen? Plan dan zeker een van deze vijf uitstapjes op Open Monumentendag.

Deze monumenten kregen een bijzondere herbestemming

Heel wat monumenten dienen vandaag niet meer hun oorspronkelijke functie. Laat je op Open Monumentendag verbazen door de hedendaagse invulling van vijf plekken met een rijke geschiedenis.

Ga ondergronds op deze 7 archeologische sites

Ons erfgoed leert ons een heleboel interessante dingen over onze geschiedenis. Hoe verder je wil terugkeren in dat boeiende verleden, hoe dieper je moet graven. En dat mag je best letterlijk nemen. Deze zeven archeologische activiteiten leggen tijdens Open Monumentendag de geheimen van het verleden bloot.