Menu

Zin in iets anders? Laat je door deze 5 gebedshuizen verrassen

Brabantse Olijfberg

De Brabantse Olijfberg, een protestantse kerk

In de 16de eeuw viel Antwerpen in Spaanse handen en verlieten bijna alle protestanten de stad. De openlijke protestantse aanwezigheid verdween voor enkele eeuwen zo goed als volledig. Maar vanaf 1652 is er wél sprake van een clandestiene gemeente, met een predikant en geregelde kerkdiensten in privé-woningen. Die gemeente wordt de “Brabantse Olijfberg” genoemd.

Bijna 200 jaar later mogen de protestanten voor het eerst een eigen kerkgebouw in gebruik nemen, een voormalige kloosterkerk gelegen aan de Antwerpse Lange Winkelstraat. Koning Willem I stond het -op dat moment zwaar beschadigde- gebouw af aan de protestantse gemeente.

Ook vandaag is de Brabantse Olijfberg nog een actieve kerkgemeenschap én heeft ze het gebouw nog in gebruik. Tijdens Open Monumentendag krijg je de kans om de recent gerestaureerde kerk te bewonderen.

Tevhid Moskee

Beklim de minaret van de Turkse Tevhid Moskee

In 1964 kwamen de Turkse mijnwerkers samen op de Paul Lambertlaan in een houten barak. Nu staat hier een mooi gebouw met minaret. Dit is een toren van waaruit de imam de gelovigen oproept tot het gebed. Aan de achterkant van de moskee zie je een uitstulping. Dit is de nis waarin de imam staat voor het leiden van de gebeden. Deze nis is gericht naar het oosten, in de richting van Mekka.

Al drie jaar op rij stelt de Turkse Tevhid Moskee in Maasmechelen de deuren open. Elk jaar kunnen bezoekers terecht in de Turkse moskee voor een rondleiding met gids. Er is ook een mogelijkheid om de minaret te beklimmen en te genieten van de groene omgeving. Let op, groepjes van 5 bezoekers kunnen tegelijkertijd naar boven. Na de rondleiding kan je tegen democratische prijzen proeven van heerlijke Turkse gerechten, hapjes en dranken.

Hollandse synagoge Antwerpen

Bewonder de eerste grote synagoge van Antwerpen

De Hollandse Synagoge is een synagoge van de joodse gemeente Shomre Hadas te Antwerpen in de wijk ‘t Zuid. Ze wordt zo genoemd omdat ze gebouwd werd door afstammelingen van joodse immigranten uit het noorden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het was de eerste grote synagoge in de stad, ontworpen door de architecten Joseph Hertogs (1861-1930) en Ernest Stordiau (1855-1937). Tegenwoordig wordt de synagoge nog gebruikt op Rosj Hasjana, Jom Kipoer en voor huwelijken.

De synagoge is gebouwd in een neoromaanse en oosterse stijl, zoals de middeleeuwse synagogen van Toledo. Ze heeft een imposante westfront met peristilium. De ruimte voor het gebed bestaat uit een driebeukige hal met halfronde apsis. Binnenin is er de monumentale aron, de bergplaats van de Thora.

Mijnkathedraal Eisden

Bezoek eens een mijnkathedraal

Mijnkathedralen zijn kerkgebouwen die gebouwd werden door Limburgse mijnmaatschappijen in de wijken (cités) die ze voor hun werknemers aanlegden. Ze worden "kathedraal" genoemd vanwege hun monumentale uitstraling en proporties. De mijnkathedralen dateren uit het interbellum. De kerken zijn opgetrokken in baksteen, behalve die van Winterslag, die in natuursteen is uitgevoerd.

De mijnkathedraal Sint Barbara kan je tijdens Open Monumentendag bezoeken. Ze waakt over Eisden-​Tuinwijk, waar alle lanen naar de kerk leiden. Binnen word je door ervaren gidsen rondgeleid in de geschiedenis van deze schitterende kerk. De sportievelingen kunnen ook de toren (meer dan 300 treden) beklimmen en genieten van een schitterend uitzicht over de oude mijncité, de mijnsite en Connecterra, de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Kempen en Maasland.

Sint-Hermesbasiliek

De kerk die in een basiliek veranderde

In Ronse werd begin dit jaar drie dagen gefeest: de Sint-Hermeskerk werd verheven tot de Sint-Hermesbasiliek. Wat is het verschil? Wel, basilieken zijn bijzondere heiligdommen die zijn uitverkoren vanwege hun historische betekenis, omdat er een bijzonder reliek ligt of omdat de kerk een bedevaartsoord is. In Ronse gelden de drie redenen en werd de kerk dus een basiliek.

De historische gebeurtenis was een echte mijlpaal in de geschiedenis van de stad en de cultuur die er is rond de patroonheilige Sint-​Hermes. Tijdens Open Monumentendag is de eenvoudige maar monumentale Basiliek te bezoeken. Je kan ze ook combineren met de Sint-​Hermescrypte en een bezoek aan de Sint-​Hermestoren.