Menu

Open Monumentendag in het teken van inclusie

Op zondag 12 september vindt de 33ste editie van Open Monumentendag plaats. Herita, de erfgoedorganisatie die Open Monumentendag sinds 2012 coördineert, roept alle lokale organisatoren op om een activiteit te organiseren binnen het thema ‘Erfgoed en inclusie’. Vanaf 22 maart starten de inschrijvingen. Lokale besturen, Intergemeentelijke Erfgoeddiensten, lokale erfgoedorganisaties, kerkfabrieken, privé-eigenaars en alle andere geïnteresseerden kunnen vanaf dan hun activiteit(en) inschrijven.

Open Monumentendag, elke tweede zondag van september, is een vaste waarde geworden in heel veel agenda’s. Ook in andere Europese landen laten monumenten zich in september van hun mooiste kant zien. Elk jaar is er een overkoepelend Europees Thema. Voor de editie van 2021 is ‘Erfgoed en Inclusie’ de rode draad voor verschillende Europese landen.

DEF1

Inclusief erfgoed

Inclusie is een bijzonder actueel en uitdagend thema. Maar wat kunnen we daaronder verstaan als het gaat om erfgoed? “Samen met enkele organisaties heeft Herita een definitie geformuleerd. Op Open Monumentendag willen we iedere organisator stimuleren om diversiteit te waarderen en inspanningen te doen om inclusief en dus toegankelijk te zijn voor iedereen. Diversiteit betekent dat er een verscheidenheid aan mensen is, onder andere in termen van etniciteit, geslacht, genderidentiteit, leeftijd, religie, seksuele oriëntatie, capaciteiten, opleiding, ervaring en inkomen. Diversiteit gaat om het erkennen van al deze verschillen”, aldus Beau Van Dooren, projectleider Open Monumenten bij Herita. “Inclusie verwijst naar het creëren van een gastvrije, open ervaring waar iedereen gelijkwaardig aan kan deelnemen”, gaat Beau verder. Ook het campagnebeeld van Open Monumentendag onderging een metamorfose. De figuurtjes die sinds 2019 het campagnebeeld sieren, kregen een upgrade. Als je goed kijkt herken je bijvoorbeeld een oudere erfgoedliefhebber, een slechthorende en slechtziende erfgoedbezoeker, bezoekers met verschillende achtergronden,…

Alle geïnteresseerde organisatoren kunnen zich op www.openmonumentendag.be laten inspireren door een inspiratiegids met bijhorende webinar. “Dit thema geeft een nieuwe dimensie aan Open Monumentendag en laat eigenaars met een andere bril kijken naar hun erfgoed. Het toont aan dat monumenten meer zijn dan louter stenen. Ze verbinden, vertellen verhalen en zijn identiteitsbepalend”, zegt Matthias Francken, algemeen directeur van Herita.

Eerste dovenschool van Vlaanderen

Open Monumentendag is een hoogdag voor het erfgoed in Vlaanderen. Hoewel de inschrijvingen nog niet begonnen, werken organisatoren achter de schermen al hard aan hun activiteiten. “We hebben nu al weet van één activiteit die prima past binnen het thema ‘Erfgoed en Inclusie’. In Stad Gent zal de eerste dovenschool van Vlaanderen op Open Monumentendag haar deuren openen. Ik hoop dat meer van zulke activiteiten zich zullen inschrijven. Het thema is een unieke kans om het grote publiek met deze veelzijdige monumenten te laten kennismaken.”, roept Beau Van Dooren op.

De inschrijvingen voor Open Monumentendag starten op 22 maart. Inschrijven kan tot 25 juli. Vanaf augustus maakt Herita het volledige Open Monumentendagprogramma bekend en kunnen geïnteresseerden hun bezoeken beginnen plannen en reserveren.