Menu

In deze monumenten loopt alles op wieltjes

Tramsite Schepdaal

Ontdek Tramsite Schepdaal: de laatste buurtspoorwegstelplaats van België

Tramsite Schepdaal: waar trams onderdak vonden en hersteld werden, waar trampersoneel thuis was en waar massaal reizigers op- en afstapten. Schepdaal lag op de drukke lijn voor personen- én goederenvervoer tussen Brussel en Ninove, die het Pajottenland bereikbaar maakte. De art-deco-afwerking van de 19e-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse motor- en aanhangrijtuigen zijn een streling voor het oog. Ook het koninklijk rijtuig moet je gezien hebben tijdens een bezoek aan de site.

Op Open Monumentendag ontdek je deze bijzondere site en kan je de waardevolle collectie met je eigen ogen bewonderen.  Je kan binnenkijken en/of plaatsnemen in alle rijtuigen, er zijn tramritten en je kan alle hoeken en kantjes van de site met een gids ontdekken

Station Sint-Niklaas

Tentoonstelling in het Station van Sint-Niklaas

Op 6 november 1844 vertrok de eerste reizigerstrein van uit Sint-Niklaas naar Antwerpen. Een kleine rekensom leert dat dat dit jaar precies 175 jaar geleden is! Hoewel het oorspronkelijke station afgebroken werd in 1972, is het station van Sint-Niklaas op Open Monumentendag toch een bezoek waard. 

Om 175 jaar spoorwegverbinding te vieren, kan je in het station van Sint-Niklaas een tentoonstelling rond deze bijzondere verjaardag bezoeken. Tijdens de tentoonstelling komt onder andere Pays De Waes - Pietje Waas in de volksmond - aan bod. Dit is de oudste en best bewaarde locomotief van België. Ook modelspoorclub MSC 't Spoor telt op Open Monumentendag een modelspoor van ca. 7 meter tentoon. 

Kom je op Open Monumentendag met de trein van Sinaai, Belsele of Nieuwkerken naar Sint-Niklaas? Dan word je al feestelijk in de stemming gebracht door enkele muzikanten. 

Laat je voeren in stijl

Tramfestival De Panne

Tramfestival in De Panne

De oude tramstelplaats van De Lijn in de Panne vormt het decor van het veertiende tramfestival. Het tramdepot werd opgetrokken in 1936 in ware art-deco-stijl. In 1957 werd het depot omgebouwd tot busstation, met behoud van het middenspoor. In 2004 werd het opnieuw een tramstelplaats. Vandaag herbergt het depot een groot deel van het functioneel rollend erfgoed van De Lijn. Vrijwilligers van TTO-Noordzee vzw onderhouden en restaureren de tramstellen. 

Als je op Open Monumentendag een bezoek brengt aan de oude tramstelplaats, word je meteen ook getrakteerd op de veertiende editie van het tramfestival. Tijdens het festival rijden historische tramvoertuigen verschillende trajecten. Bij mooi weer kan je zelfs meesporen in een open aanhangrijtuig! 

Open Monumentendag op 2 wielen beleven