Menu

In deze 6 kastelen waan je je de koning te rijk

Kasteel Mariagaarde

Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen

Op Open Monumentendag ontvangen de Zusters Annuntiaten je in hun prachtig kasteel. De Zusters kochten het kasteel in 1929 en maakten er een huishoudschool met internaat van. Een paar decennia later, in 1985, richtten de zusters de voormalige school in als verblijfscentrum. Stilte en de levenswijze van de Zusters staan centraal in het prachtige domein.

Op Open Monumentendag kan je verschillende facetten van het kasteel ontdekken. Je kan je onderdompelen in het rijke verleden tijdens een rondleiding door één van de Zusters. Daarnaast kan je ook ontdekken hoe de stilte in het kasteel en omgeving jouw creativiteit kan beïnvloeden. Geniet je liever van de buitenlucht? Dan kan je een stiltewandeling met inspirerende teksten maken in het prachtige kasteelpark. Ook het prachtige kasteelterras is open voor bezoekers die willen genieten van een hapje of drankje.

Opgelet: voor deze activiteiten dien je te reserveren.

Kasteel Meerlaer

Kasteel Meerlaer in Laakdal

Benieuwd wat er zich afspeelt achter de imposante gevel van Kasteel Meerlaer? Je kan je ogen de kost geven tijdens een bezoek op Open Monumentendag.  Tip: kijk zeker eens binnen in de unieke kasteelkapel.

De kans dat Kasteel Meerlaer je bekend voorkomt is groot, aangezien het kasteel een prominente locatie was in de veelbekeken tv-reeks 'Wij, Heren van Zichem'. Vandaag is het kasteel een unieke feestlocatie met zomerse ijsbar. Zin in meer dan een ijsje? Reserveer dan voor een heerlijk kasteeldiner. 

Arenberg

Kasteel Arenberg in Leuven

Net als bij de andere Open Monumentendag-activiteiten in Leuven staan duurzaamheid en klimaat ook in het Arenbergkasteel centraal. Het kasteel bewijst dat duurzaamheid en erfgoed perfect samengaan.

 In 2015 vond een eerste restauratieproject van het kasteel plaats: de restauratie en isolatie van een groot deel van het dak en een aantal gevels, met ook dun dubbel glas in het schrijnwerk. Sindsdien is het gebouw energiezuiniger. Gelijkaardige werkzaamheden in de rest van het gebouw zijn gepland. Tijdens een gegidste rondleiding op Open Monumentendag kom je te weten welke ingrepen er nog gepland zijn en krijg je een blik achter de schermen van het Raymond Lemaire Instituut, waar architecten worden opgeleid om zelf restauraties aan erfgoed te ondernemen. 

Opgelet: het kasteel is niet vrij toegankelijk. 

Geerard de duivel

Het Geeraard de Duivelsteen in Gent

Het Geeraard de Duivelsteen spreekt door zijn architectuur en ligging tot de verbeelding van veel Gentenaars en bezoekers van de stad. Alhoewel het meer dan 100 jaar dienst heeft gedaan als Rijksarchief en dus (beperkt) publiek toegankelijk was, is het interieur ervan slechts bij weinigen bekend.

Het steen uit de 13de eeuw werd genoemd naar Ridder Gheeraert van Ghent die als bijnaam 'de Duivel kreeg. Sinds de 14de eeuw is het Geeraard de Duivelsteen eigendom van de stad en werd het voor talrijke doeleinden gebruikt. Zo was het een wapenarsenaal, een school, een tucht- en weeshuis, een brandweerkazerne, een krankzinnigengesticht en wat later ook het rijksarchief. 

Opgelet: voor deze activiteit dien je te reserveren.

Kasteel Jeanne de Merode

Kasteel van Jeanne de Merode in Westerlo

Het kasteel van gravin Jeanne de Merode dateert uit begin 20ste eeuw en is een toonbeeld van de neogotische stijl. Het kasteel werd ontworpen als woonplaats voor één persoon: de gravin. Jeanne de Merode verbleef van de lente tot de herfst in Westerlo. In de winter woonde ze in Brussel. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel opgeëist door de Duitse bezetter en moest Jeanne noodgedwongen terugkeren naar het oude familieslot. Het kasteel was dan een tijdje in handen van de Zwartzusters-Augustinessen en doet sinds 1973 dienst als gemeentehuis van Westerlo.

Op Open Monumentendag vinden er rondleidingen in het kasteel plaats die focussen op de geschiedenis van het gebouw. 

Pecsteen Ruddervoorde

Kasteel Pecsteen in Ruddervoorde

Al van aan het begin van de 18de-eeuw wordt er  gesproken over dit landgoed: een omwalde woning met bijgebouwen, gebruikt als buitenverblijf. Wanneer de toenmalige eigenaar en rijke burger Charles Dhont kinderloos stierf, erfde zijn nicht Anne-Marie Dhont in 1798 het kasteeldomein. Anne-Marie trouwde in 1800 met Jacques-Philippe Pecsteen en sindsdien is het domein onafgebroken in het bezit van de familie Pecsteen. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zou Kasteel Pecsteen gediend hebben als onderkomen van de Duitse kroonprins. Tijdens een gegidste rondleiding op Open Monumentendag kom je meer te weten over het kasteel en haar bewoners.