Menu

Binnenkijken in 5 verbluffende privéwoningen

Ensemble Ernest Stordiau

Op Open Monumentendag openen verschillende privéwoningen de deuren: van een 18de-​eeuws koopmanshuis tot  een brutalistische woning middenin het groen. Laat Open Monumentendag jouw perfect excuus zijn om een glimp op te vangen van wat er achter deze imposante gevels schuilt. 

Woning van Wassenhove

Woning van Wassenhove

Een imposante woning zonder kamertjes

Woning van Wassenhove is één van de bekendste creaties van architect Juliaan Lampens in brutalistische stijl. De woning is een harmonieus spel van ruw beton, spelend licht en warm hout. Geometrische basisvormen definiëren het interieur: de slaapruimte is een cirkel, de keuken een driehoek en het bureau een vierkant. En dat allemaal in één open ruimte.

Benieuwd? Neem op Open Monumentendag deel aan een rondleiding.

Opgelet: reserveren is verplicht. 

Twee Antwerpse topwoningen

Woning Peeters

Woning Peeters

Modernistische woning geïnspireerd door Le Corbusier

In 1932 ontwierp architect Gaston Eysselinck deze smalle, maar verbluffende hoekwoning. Als je goed kijkt, zal je merken dat Woning Peeters wat weg heeft van Maison Citrohan van Le Corbusier. Eysselinck baseerde zich voor het ontwerp van Woning Peeters op de principes van Le Corbusier, wat resulteerde in een verbluffende geometrische constructie. Eysselinck ontving in 1934 voor dit ontwerp dan ook de tweede vermelding Prijs van de Ven. 

De huidige eigenaars restaureerden de woning naar oorspronkelijk model. Kom zelf een kijkje nemen tijdens één van de rondleidingen. 

Opgelet: je dient voor deze rondleidingen te reserveren.

Coupez

Woning en praktijk van dokter Coupez

Waar brutalisme en een warme leefomgeving samenkomen

Architect Ivan Van Mossevelde ontwierp in 1972 deze artsenpraktijk. Wat meteen opvalt aan deze praktijk? Het gebruik van ruw beton aan de buitenkant. Toch ademt de praktijk een warme, positieve sfeer uit. De architect was er dan ook van overtuig dat de warme leefomgeving een positief effect zou hebben op de patiënten.

De praktijk bevindt zich op de plek waar vroeger een trapeziumvormig dienstgebouw van een herenwoning stond. Tijdens de rondleiding kom je te weten op welke inventieve manier de architect met het trapeziumvormig perceel aan de slag is gegaan. Benieuwd? Neem deel aan één van de rondleidingen.

Opgelet: je dient voor deze rondleidingen te reserveren.