Menu

9 monumenten die je zeebenen geven

boot

Op Open Monumentendag maak je kennis met allerlei types van monumenten: van kastelen, tot molens, van hoeves tot stoomtreinen. Ook varend erfgoed mag niet ontbreken op dit monumentenfeest! Wij stellen je voor aan 9 monumenten die je laten kennismaken met het leven op het water. Duik je mee in het programma?

VVBHV

Historische vaartuigen

Mechelen

Als je wel eens naast de Zenne wandelt of fietst, dan weet je dat er tussen Battel en het Zennegat steevast een aantal historische schepen liggen. Het lijkt wel een museumhaven! Wil je meer weten over de geschiedenis van de schepen? Of hoe het leven aan boord eraan toe gaat? De bemanning staat klaar voor een praatje.

Speciaal voor Open Monumentendag doet de Vlaamse Vereniging tot Behoud van Historische Vaartuigen extra haar best om extra schepen te verwelkomen. 

De Droogdokkensite in Antwerpen

Sleepboot Symbole

Sleepboot Symbole

Antwerpen

Sleepboot Symbole kent een lange geschiedenis. De boot werd in 1929 gebouwd als sleepboot voor de familie Van Haverbeke, die tot begin jaren 1990 schepen op de Kempische kanalen en het Albertkanaal sleepte. Na zijn dienstjaren werd de sleepboot gebruikt als woonboot. In 2011 verkocht weduwe Van Haverbeke het schip en werd het een pleziervaartuig. Hoewel de motor van het vaartuig vervangen is, is het interieur nog volledig authentiek. 

school voor scheepsmodelbouw

School voor scheepsmodelbouw

Baasrode

Wist je dat de scheepswerven in Baasrode ook de School voor Scheepsmodelbouw huisvesten? De school kan bogen op een palmares vol historsiche scheepsmodellen. De kennis over historische schepen en oude bouwtechnieken blijft dus doorleven op de historische scheepswerven van Baasrode. Op Open Monumentendag ontdek je hoe scheepsmodelbouw vorm krijgt, bezoek je een mini-expo met historische scheepsmodellen en geniet je van demo's modelbouw en touwslagen.

De Maritieme site in Blankenberge

Museumschip Tordino

Museumschip Tordino

Beernem

Aan de hand van oude video fragmenten, leer je het leven aan boord en in de haven kennen. De video's vormen een aanvulling op de bestaande collectie van objecten, schilderijen en maquettes aan boord.

Deze tentoonstelling is het ideale moment om een vrachtschip te bezoeken, een stuurhut en de schipperswoning!