Menu

6 monumenten die kinderen met open armen ontvangen

Welke griekse God ben jij?

Ontdek welke Griekse God er in jou schuilt

De Hofkamer - Antwerpen

Op het gelijkvloers van de Hofkamer vind je de imposante plafondschildering 'Goden op de Olympusberg'.  Zoals de titel doet vermoeden sieren verschillende goden uit de Griekse mythologie het prachtige doek. Op Open Monumentendag opent de Hofkamer dan ook speciaal de deuren voor kinderen tussen 6 en 12 die meer willen leren over de Griekse goden.  Extra leuk detail: na de zoektocht is er voor iedereen een fijn cadeautje.

Aan de hand van verschillende doe- en zoekopdrachten komen kinderen te weten welke Griekse god er in hun persoonlijkheid schuilt.  Zijn het waterratten? Of eerder muziekfans? Ontdek hun Griekse alter-ego's tijdens een bezoek aan de Hofkamer.

Workshop Bene Lava

Baden zoals de Romeinen

Pliniuspark - Tongeren

Meer dan 2000 jaar geleden schreef de Romeinse geleerde Plinius de Oudere dat er een 'uitzonderlijke waterbron in Tongeren' was. Het geneeskrachtige effect van de intussen beroemd geworden Pliniusfontein ging de wereld rond. De site werd een vermaard kuuroord. Vandaag is de plek getransformeerd tot stadspark met onder andere een openluchtzwembad. Water speelt er dus nog steeds een hoofdrol. 

Op Open Monumentendag worden kinderen mee terug in de tijd genomen, naar de tijd van de Pliniusfontein. In de workshop 'bene lava' (letterlijk 'goed wassen') maken kinderen kennis met de Romeinse badcultuur en maken ze hun eigen heerlijk geurende scrubzout of huidolie. 

Vrolijke vlagjes vieren de bevrijding

Vrolijke vlagjes vieren de bevrijding

Herkenrodeabdij - Hasselt

Je (over)grootouders herinneren het zich misschien nog levendig: het einde van de Tweede Wereldoorlog werd gevierd met vlaggen. Iedereen kwam op straat om de bevrijding te vieren. Kleurrijke vlaggetjes sierden het straatbeeld. 

De molen op abdijsite Herkenrode wordt speciaal voor Open Monumentendag omgetoverd tot knutselparadijs voor kinderen. Terwijl ouders de site bezoeken, kunnen kinderen bevrijdingsvlaggetjes knutselen van behangpapier of parachute-mannetjes maken. We maken er opnieuw een bevrijdingsfeest van! Doen je kinderen liever iets anders dan knutselen? Er staan ook verschillende volksspelen uit de tijd van de oorlog opgesteld. Wat dacht je van een potje bikkelen? 

Barones van Stippeltje

Maak kennis met Barones van Stippeltje

Provinciaal Erfgoedcentrum - Oudenaarde

Houden jij en je kinderen van de verhalen van Annie M.G. Schmidt? Dan moet je op Open Monumentendag een bezoek brengen aan het Provinciaal Erfgoedcentrum in Oudenaarde. Daar komt auteur, actrice en muziekante Marieke Van Hooff voorlezen aan de jongste bezoekers. 

Barones van Stippeltje is ongerust! Haar kasteel is in gevaar. Samen met Harry, Fiefje en Zwabber trekt de barones op avontuur om haar kasteel te redden. Onderweg ontdekt ze dat zorgen voor erfgoed (haar prachtig kasteel) veel leuker is, als je het samen doet. Erfgoedzorg op kindermaat dus! 

Let op: voor deze vertelsessies is het aangewezen om te reserveren.

Van Oud naar Nieuw Provinciehuis

Maak je eigen wandtapijt

Provinciehuis - Gent

Het Gentse provinciehuis wordt opengesteld naar aanleiding van de officiële bescherming als monument. Ook kinderen kunnen er hun hart ophalen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd van wandtapijten maken tot een levend schilderij ensceneren tot het ontwerpen van een nieuw provinciehuis. 

Kom met de hele familie het provinciehuis ontdekken op Open Monumentendag! 

Koekelare maakt je erfgoeddronken

Ga met je eigen karikatuur naar huis

Käthe Kollwitzmuseum - Koekelare

Er worden op Open Monumentendag een hele hoop activiteiten georganiseerd in Koekelare.  In het Käthe Kollwitz Museum kunnen kinderen zich onder het mom van 'Grote kunst voor kleine kenners' uitleven als kunstenaar. Kinderen worden uitgedaagd om in de bibliotheek een kunstboek te kiezen en op basis van de kunstboeken een eigen kunstwerkje te maken. Er komt ook een portrettekenaar langs die van jou of je kroost een guitige en unieke karikatuur zal maken.

Goed om te weten: het Käthe Kollwitz Museum bevindt zich vlak naast CC De Brouwerij en het Fransmansmuseum. Dat zijn meteen twee extra monumenten om die dag van jouw lijstje af te vinken.