Menu

Inspiratie thema 2023

molen met kantwerk

Met hart en ziel!

hamer

Aan de slag met immaterieel erfgoed!

 

De mogelijke aanknopingspunten zijn bijna oneindig: plaatselijke gebruiken, volksverhalen, eetcultuur, feesten en rituelen, vakkennis en technieken, dans en muziek ... Allemaal weerspiegelen ze de levendige diversiteit van mensen en onze samenleving vandaag. Allemaal hebben ze wortels in de geschiedenis waar onze historische gebouwen en landschappen niet enkel stille getuigen maar ook hoofdrolspelers waren. 

Werkplaats immaterieel erfgoed  is hét aanspreekpunt in Vlaanderen bij vragen over immaterieel erfgoed en de ideale wegwijzer binnen hun sector.  Ze zijn enthousiast om jullie als organisatoren te helpen bij het vinden van de juiste insteek én contacten om er een bijzondere Open Monumentendag van te maken.  Ontdek hun werking op immaterieelerfgoed.be

  Vragensessie op 7 december

  Heb je zin om aan de slag te gaan met het thema maar weet je niet goed waar te beginnen? Wil je je idee aftoetsen of ben je op zoek naar expertise of een organisatie om mee samen te werken?  Schrijf je dan in voor de vragensessie op 7 december! Tussen 10u en 12u kan je in een online teams-meeting al je vragen stellen aan Jorijn Neyrinck, coördinator van Werkplaats immaterieel erfgoed en Griet Langbeen, coördinator van Open Monumentendag. Geen vraag is te klein of te groot. Je hoeft niet de hele sessie bij te wonen maar aansluiten wanneer je wil.

  Inschrijven doe je door te mailen naar griet.langbeen@herita.be

  6 mogelijke insteken die de brug tussen onroerend en immaterieel erfgoed maken

  • Er staan vandaag 9 elementen immaterieel erfgoed uit Vlaanderen op de Unesco Representatieve Lijst, sommige gelinkt aan een locatie zoals de garnaalvisserij in Oostduinkerke, andere algemener zoals reuzen- en drakenoptochten, valkerij en biercultuur. Heeft je monument een link met deze elementen? Dan kan je dat op OMD in de kijker zetten. 
  • Zijn er plaatselijke volksverhalen of legendes waarin je monument een rol speelt? Dan kan je hier misschien een belevingswandeling rond opzetten of in een kleine expo de geschiedenis van de legende en het monument met elkaar verbinden?
  • Grasduin eens in de inventaris op immaterieelerfgoed.be, met honderden tradities en technieken die door erfgoedgemeenschappen zijn ingediend omdat ze die met hart en ziel koesteren willen doorgeven aan volgende generaties. Er zit vast iets tussen waar jij mee aan de slag kan.
  • Betrek de bezoekers bij je activiteit: doe vooraf een oproep voor het sterkste verhaal, smakelijkste streekgerecht, oudste familiefoto - gelinkt aan je locatie - en stel deze tentoon de dag zelf. Of zet in op actieve erfgoedbeleving en laat je bezoekers ter plaatse aan de slag gaan met ideeën of een activiteit (bv. ambacht).
  • Is je monument in restauratie? Een mooie kans om bezoekers mee te nemen in de technieken die vroeger werden gebruikt en in het vakmanschap dat nodig is voor de restauratie. 
  • Voor religieus erfgoed is de link naar processies of andere religieuze rituelen snel gemaakt. Waarom geen historische terugblik combineren met een hedendaags perspectief of experiment?