Europees Thema 2021: Inclusie

Kasteeldomein Mariënstede: woon- en werkplaats voor mensen met een beperking

Remote video URL

Kasteeldomein Mariënstede in Dadizele was ooit een zeer gesloten site, maar vandaag de dag is het een open monument waar mensen met een beperking kunnen wonen en werken. Meer nog: iedereen is welkom! 

LGBTQIA+ monumenten in de Roze Driehoek van Zurenborg

Remote video URL

Onze zoektocht naar LGBTQIA+ monumenten bracht ons naar de 'Roze Driehoek' van Zurenborg. Daar spraken we met Johanna Pas van boekhandel Kartonnen Dozen. 

Het arbeiderserfgoed van de steenbakkerijen in de Rupelstreek

Remote video URL

Wij trokken naar de Rupelstreek om meer te leren over het arbeiderserfgoed van de steenbakkerijen. Benieuwd welke sociale verhalen er allemaal schuilgaan achter het decor van Tomorrowland?

Het frietkot: een verdwijnend monument

Remote video URL

Een middeleeuws kasteel, een barok stadspaleis, een militair bastion of gewoon een authentiek Belgisch frietkot? Iedereen heeft recht op zijn eigen favoriete monument. Welke plekken verdienen volgens jou een bezoekje tijdens Open Monumentendag op zondag 12 september?

De beiaard: gratis en voor iedereen

Remote video URL

Muziek die gratis en voor niets speelt voor iedereen in de buurt: de beiaard is inclusief erfgoed. Luc Rombouts vertelt hoe het beiaardrepertoire wordt uitgebreid met muziek voor de superdiverse samenleving van vandaag. Intussen stemde het publiek voor Alle kleuren van K3 om Open Monumentendag in te luiden. 

Evangelisch Centrum Deurne: Protestants-​evangelisch erfgoed

Welke rol speelt de opengeslagen Bijbel in het protestants-​evangelische eredienst? Wat hebben een Bijbel uit 1637 en hedendaagse vertalingen op papier of digitaal met elkaar gemeen? Maak kennis met het veelzijdige gebruik van de Bijbel in het Evangelisch Centrum in Deurne.

Synagoge van Oostende: Israëlitisch erfgoed

Hoe ziet een synagoge er vanbinnen uit? En wat is de betekenis van sommige rituelen bij de joden? Wat is het belang van de Torah en hoe wordt er gebeden? Ontdek het en maak virtueel kennis met de synagoge van Oostende.

Onze-​Lieve-Vrouwekerk Sint-​Truiden: Rooms-katholiek erfgoed

Hoe wordt de devotie voor een heilige zichtbaar in het interieur van een katholieke kerk? Welk immaterieel en materieel erfgoed is daarmee verbonden? En hoe krijgen eeuwenoude tradities een actuele invulling? Ontdek het en maak virtueel kennis met het Trudo-​erfgoed in de Onze-​Lieve-Vrouwekerk van Sint-​Truiden.

Saint George's Anglican Church Knokke: Anglicaans erfgoed

Wie is Saint George? Waarom worden doopregisters bewaard? Waarom zijn kerkelijke archieven interessant voor stamboomonderzoek? Ontdek het en maak virtueel kennis met het anglicaans erfgoed in de Knokse Saint George's Anglican Church.

Kerk van de Heilige Apostel en Evangelist Mattheos Leuven: Orthodox erfgoed

Remote video URL

Hoe ziet een orthodoxe kerk er vanbinnen uit? En wat is de betekenis van de iconen bij de orthodoxe christenen? Wat is het belang van de iconostase en waarom worden er verschillende kleuren gebruikt in de liturgie? Ontdek het en maak virtueel kennis met de orthodoxe kerk van de Heilige Apostel en Evangelist Mattheos in Leuven.

Moskee Eyyub El-Ensari Zele: Islamitisch erfgoed

Remote video URL

Hoe ziet het interieur van een Turkse soennitische moskee eruit? Wat zijn een minbar en een mihrab en waarvoor worden ze gebruikt? Welke sierelementen komen voor in de gebedsruimte? Ontdek het en maak virtueel kennis met het islamitische erfgoed in de moskee Eyyub El-Ensari van Zele.

Linde is klaar voor Open Monumentendag

Remote video URL

In het kader van Open Monumentendag ging Linde Merckpoel 24 uur lang de sfeer opsnuiven in de Sint-Godelieveabdij in Brugge. Deze locatie en honderden andere erfgoedplekken kan je zondag 12 september gratis bezoeken. Klik hier voor inspiratie en hier om lid te worden. 

Blijf zeker kijken naar de video, want je kan een fantastische prijs winnen! (tot 12/09/21)

Alle Kleuren - K3

Remote video URL

Inspiratiebrochure inclusie

Wil je graag een breder publiek bij jouw evenement betrekken? Dan is deze inspiratiebundel iets voor jou! Duik in de brochure, bundel de krachten met andere organisaties en bezorg het publiek een onvergetelijke Open Monumentendag.

Inspiratietegels