Duurzaamheid is... ook de omgeving

Monumenten staan niet op zichzelf en als we de waarde ervan niet willen schaden dan moet er ook oog zijn voor zijn omgeving. Niet alleen de omliggende tuin of park, maar ook de omliggende straten dragen bij tot de erfgoedbeleving van het publiek. Monumenten integraal benaderen zorgt voor een totaalbeleving die ook de omliggende gemeenschap ten goede komt.

Ken jij trouwens een goed voorbeeld dat binnen dit thema past? Laat het ons dan weten zodat we het kunnen delen op deze pagina!

Green Light District

Green Light District is een bottom-up project om de binnenstad van Amsterdam te vergroenen en verduurzamen. Inwonders zetten zich in om te vergroenen, isoleren, energie op te wekken en te verwarmen. Allemaal op een groene en duurzame manier. Door gewoon te beginnen, leveren ze samen een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van Amsterdam en stellen ze een voorbeeld aan de rest van Nederland en de wereld.

Remote video URL
Itervitis

Duurzaam transport

Ook het transport tijdens de evenementen kan zo verantwoord mogelijk. Kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat tijdens Open Monumentendag 2022 het vervoer vooral elektrisch is? Denk bijvoorbeeld aan elektrische fietsen, scooters, boten en bussen. Of aan traditioneel transport zoals huifkarren en trekschuiten. Kijk wat er mogelijk is in jouw buurt en werk samen met andere organisatoren in het ontwikkelen van groene wandel-en fietslussen!

Ken je trouwens de European Cultural Routes? Er bestaan nu 45 erfgoedroutes die zich uitstrekken over heel het Europese continent. Kom hier meer te weten op welke manier deze routes inzetten op verantwoord toerisme en duurzame ontwikkeling.